Realtid

Finansoro utmanar EU:s klimatmål

administrator
administrator
Uppdaterad: 16 okt. 2008Publicerad: 16 okt. 2008

Finansoron är inte över trots EU:s uppslutning kring paketet som ska rädda bankerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Och finanskrisen gör att flera medlemsländer vill ändra i EU:s redan uppsatta mål för att minska utsläppen av koldioxid.

De 27 EU-ländernas stats- och regeringschefer bekräftade på EU-toppmötet att de i allt väsentligt står bakom det paket som euroländerna gjort för att rädda banker i kris och stilla finansoron. Samtidigt föll börserna brant igen efter några dagars uppgång.

– Vi kan inte kommentera börsen varenda dag, sade EU:s nuvarande ordförande, Frankrikes president Nicolas Sarkozy, på en presskonferens.

Han hänvisade till dystra siffror om tillståndet i den amerikanska ekonomin som skäl till fallet efter euforin kring det europeiska räddningspaketet.

– Det är en mycket svår process vi har framför oss, men vi har nu en mycket god strategi, sade Sarkozy.

Målen för att minska koldioxidutsläppen i unionen och öka användandet av förnybar energi togs redan för ett och ett halvt år sedan av EU-länderna.

Intensiva förhandlingar pågår nu i EU, mellan länderna, om hur målen ska uppnås. Och verkligheten, i form av finanskaoset och konjunkturfall, har hunnit i fatt utfästelserna.

Fler och fler länder börjar tycka att kraven blir för tunga, att industrin får betala för dyrt och att risken för förlorade jobb är för stor.

ANNONS

– Låt oss inte göra oss några som helst illusioner. Det blir en tuff tid fram till december, säger statsminister Fredrik Reinfeldt efter middagsdiskussionen om klimatmålen vid mötet.

Den polske utrikesministern Radoslaw Sikorski hotade med att Polen kommer att lägga in sitt veto om EU trycker på för en uppgörelse före jul.

Flera andra gamla öststater är också motsträviga, men även Italien och Tyskland har luftat sitt missnöje på senare tid. Den italienske premiärministern hotar också med veto och hävdar att klimatmålen blir alldeles för dyra att leva upp till i kristider som dessa.

– Han spelar sin roll och gör sitt jobb. Men vi har ett historiskt tillfälle att nå en uppgörelse (om klimat- och energimålen), sade Sarkozy och tillade att Frankrike ska få till en uppgörelse före årets slut.

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown, som har varit inspirationskälla till euroländernas krispaket, kastade in ett nytt förslag om nästa steg i krishanteringen just innan mötet startade.

Hans förslag handlar bland annat om att förbättra tillsynen av stora banker och företag som har verksamheter i flera länder. I stället för att en nationell myndighet i varje land sköter tillsynen ska myndigheterna samarbeta i ”kollegier”. Vid årets slut vill Brown att tillsynen av ett 30-tal av världens största företag ska ske på detta vis.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS