Realtid

FI: Pensionsbolagen mer sårbara

administrator
administrator
Uppdaterad: 09 okt. 2008Publicerad: 09 okt. 2008

De svenska pensionsbolagens motståndskraft mot krisen har blivit sämre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det hävdar Finansinspektionen.

Samtidigt kritiseras Riksbanken av en före detta riksbankschef för att reagera för långsamt.

De svenska pensionsbolagen har klarat de senaste månadernas fall på aktiemarknaden och uppfyller enligt Finansinspektionen (FI) de krav på solvens som lagen kräver, skriver FI på sin hemsida. Kombinationen av fallande aktiepriser och fallande räntor har dock påverkat bolagens kapital negativt, skriver FI.

När turbulensen började hade pensionsbolagen stora buffertar, enligt FI, som följer utvecklingen i bolagen. Utvecklingen på de finansiella marknaderna har dock reducerat bolagens motståndskraft mot fortsatt turbulens.

En fortsatt kraftig nedgång på aktiepriser och räntor skulle kunna ändra den nuvarande bedömningen om bolagen motståndskraft. Möjligheten för branschen att under rådande marknadsförutsättningar på kort sikt minska sitt risktagande genom att bolagen säljer av riskfyllda tillgångar är begränsad, konstaterar FI.

Trots gårdagens sänkning av reporäntan så kommer kritik mot Riksbanken för man reagerar för långsamt. Nu är det dags att vakna upp och agera. Reporäntan måste sänkas kraftigt, minst ett par procentenheter. Uppmaningen kommer från Kerstin Hessius, vd för tredje AP-fonden och tidigare vice riksbankschef. Hon går till hårt angrepp mot Riksbanken och anser att den mest verkar oroa sig för inflationen.

”Hallå, kära gamla kolleger, har ni fastnat i era modeller och gamla nationalräkenskaper som bygger på historisk information?”, skriver hon på Svenska Dagbladets debattsida.

Hessius tycker att onsdagens centralbanksbeslut om en gemensam räntesänkning kom alldeles för sent ”och var knappast initierat av Riksbanken”.

ANNONS

Hessius vill också att Riksbanken föreslår för regeringen att en allmän garanti utfärdas för banksystemet i Sverige. Det skulle kunna göras med krav på motprestation av bankerna. Hessius anser också att insättningsgarantin på 500 000 kronor är otillräcklig.

Finanskrisen dominerade onsdagen och verkar fortsätta att göra det under torsdagen. På morgonen kom beskedet att Islands finansinspektion har tagit kontroll över landets största bank Kaupthing i syfte att säkra det inhemska banksystemet.

Enligt finansinspektionen så innebär åtgärden att de inhemska insättningarna i Kaupthing garanteras fullt ut.

På onsdagen meddelade svenska Riksbanken att den ger Kaupthing Sverige ett likviditetsstöd på upp till fem miljarder kronor. Detta säkrar enligt Riksbanken de svenska insättningarna i banken.

Samtidigt stramar bankerna åt kreditgivningen. Vart tredje bankkontor uppger att har skärpts efter sommaren, enligt en undersökning bland 150 bankkontorschefer som Centrum för Marknadsanalys gjort på uppdrag av Almi Företagspartner.

Bankernas utlåning till företag var i det närmaste oförändrad under tredje kvartalet. Däremot visar undersökning en mer pessimistisk inställning inför fjärde kvartalet. Då tror närmare 40 procent av bankkontoren att utlåningsvolymerna kommer att minska, skriver Almi.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS