De svenska pensionsbolagen har blivit mer sårbara efter krisen, men än så länge har de bra marginaler.
FI-chef: Livbolagen har marginaler

Mest läst i kategorin
Det säger FI:s chefekonom.
Livbolagens garanterade pensioner till pensionsspararna är inte hotade än, enligt Finansinspektionens chefekonom Tomas Flodén. Däremot har flera av bolagen redan sänkt återbäringsräntan till följd av krisen, en slags bonusränta utöver de garanterade utbetalningarna om bolagen är lyckosamma.
Trots jätteraset på finansmarknaderna, tillgångarna överstiger fortfarande skulderna, det vill säga pensionsbolagen är fortfarande solventa.
– De har bra marginaler, säger Flodén.
TT: Hur mycket mer nedgång på börsen klarar de?
– En viss turbulens till klarar de.
Finansinspektionen gör återkommande så kallade stresstester av pensions/livbolagen. I somras lyste det grönt, men nu kan trafikljuset ha slagit om:
– Jag kan inte utesluta att det lyser rött i dag, säger Flodén.
Det innebär i sådana fall att bolagen inte klarar ytterligare lika stora fall på finansmarknaderna innan solvensen är hotad.
I en debattartikel kritiserar vd för Tredje AP-fonden Kerstin Hessius Finansinspektionen för att ha ett för stelbent system, där det så kallade trafikljussystemet riskerar tvinga pensionsbolagen att sälja lågt värderade aktier och köpa dyra statsobligationer. Men Tomas Flodén viftar undan kritiken.
– Det är inget regelverk med sanktioner, trafikljuset är ett tillsynsverktyg, säger han.
När turbulensen började hade pensionsbolagen stora buffertar, enligt FI, som följer utvecklingen i bolagen. Utvecklingen på de finansiella marknaderna har dock reducerat bolagens motståndskraft mot fortsatt turbulens.
En fortsatt kraftig nedgång på aktiepriser och räntor skulle kunna ändra den nuvarande bedömningen om bolagen motståndskraft. Möjligheten för branschen att under rådande marknadsförutsättningar på kort sikt minska sitt risktagande genom att bolagen säljer av riskfyllda tillgångar är begränsad, konstaterar FI.