UPPDATERAD Företaget Mindark med den virtuella världen Entropia ska börsnoteras – för riktiga pengar.
Entropia till börsen
Mest läst i kategorin
Göteborgsföretaget Mindark PE AB bekräftar nu att företaget ska noteras på ”någon lista i Europa” under 2008.
Både nyemitterade och existerande aktier ska noteras. Största ägare i dag är vd Jan Wellter med 38 procent, samt CG Bothén AB med Urban och Carl Gustaf Bothén som äger 28 procent av företaget.
Inga noteringsavtal är klara. Ägarna har inte förbundit sig att behålla sina aktier vid noteringen.
Den schweiziska banken Credit Suisse har fått i uppdrag att genomföra börsintroduktionen.
Hur mycket pengar ska ni ta in?
– Det finns inga siffror beslutade över huvud taget, säger ekonomichefen Anders Stenlund till Realtid.se.
Det blir väl ingen skruttlista som NGM?
– No comment.
Sommaren 2005 värderades företaget till 200 miljoner kronor. Företaget omsatte 60 miljoner kronor 2006 och gjorde en vinst på 15 miljoner.
Ni är värda det dubbla i dag?
– Avsevärt mycket mer.
Tiodubbelt?
– Jag kan inte ge dig noggrannare uppgifter.
Hösten 2005 tog Mindark in 24,5 miljoner kronor för 12,8 procent av aktiekapitalet i en nyemmission. Omkring 850 nya småägare, merparten medlemmar i Bridge Investment Network, blev småägare genom ett erbjudande som sköttes av fondkommissionären Tamm och Partners, som i dag är en del av den isländska banken Glitnir.
Småägarna i Bridge värvade varandra. Lotteriinspektionen polisanmälde Bridge för pyramidspel, men utredningen lades ned.
Mindarks affärsidé är att ”tillhandahålla en virtuell plattform för underhållning och handel” genom låtsasekonomin i låtsasvärlden Entropia på internet.
Låtsaspengarna Project Entropia Dollar köper användarna med riktiga pengar. Växelkursen är fast knuten till den amerikanska dollarn.
Stockholms Universitet köpte nyligen virtuella ägor till ett värde av 350.000 kronor åt studenter i spelprogrammering. Mindark garanterar att den som sålt mark i Entropia kan få ut sina låtsaspengar i riktiga pengar igen.
Informationschefen Marco Behrmann vill inte nämna några andra markägare.
– Vissa vill ha hög integritet. Vi har en verklig ekonomi i en virtuell värld. Den används för en mångfald av olika saker.
Eftersom det går att köpa låtsaspengarna kontant finns det inga andra identitetsuppgifter på användarna än vad de uppger när de registrerar sig.
Men Mindark har en egen bedrägeriavdelning som synar varje transaktion och registrear ip- och mac-adresser, identiteten på användarnas datorer. De har redovisat systemet för Joint Economic Committee, ett utskott i USA:s kongress, men inte för svenska finanspolisen.
– Vi har en väldigt bra spårbarhet. Vi redovisar inte misstänkta transaktioner för någon, men är det så att en myndighet frågar så lämnar vi ut uppgifterna, säger Marco Behrmann.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.