UPPDATERAD Mångmiljardären Warren Buffett anser att det värsta av finanskrisen i USA passerat, men att en hel del smärta återstår för pressade bolåntagare.
"Den värsta krisen på Wall Street är över"
Mest läst i kategorin
Buffett som nu är världens rikaste man, fick rekordmånga åhörare på bolagsstämman för hans investmentbolag Berkshire Hathaway. 31.000 deltog och lyssnade, och ställde de frågor som Buffett svarade på i fem timmar.
Den årliga stämman har fått smeknamnet ”kapitalisternas Woodstock”, efter den legendariska rockkonserten Woodstock USA i slutet på 60-talet.
Inför stämman berättade Buffett för Bloomberg om att den globala finanskrisen har lättat för bankerna, och att amerikanska centralbanken genom att rädda krisbanken Bear Stearns troligen bidrog till att undvika flera bankkrascher.
Enligt Buffett var det helt rätt av amerikanska centralbanken att fixa så att Bear Stearns blev uppköpt av JP Morgan för 14,5 miljarder kronor i mars. Buffett själv fick chansen att gå in i Bear Stearns, men tackade nej på grund av brist på kapital och tid för att arbeta fram en lösning.
– Fler bankkrascher och större panik kan ha blivit resultatet, om inte regulatörerna stoppat attacken mot Bear Stearns, sa han.
– Oron är att det kunde ha blivit en epidemi. Det var en verkligt tydlig oro, sa Buffett.
– Om Bear Stearns försvunnit, kunde någon annan ha försvunnit dagen därpå. Det kunde ha blivit en mycket, mycket, mycket kaotisk situation.
Buffett som nu blivit 77 år, anger att han kontaktades i mars innan USA:s tredje största bank, JP Morgan, gick med på att köpa Bear Stearns. Buffett vill inte säga vem som ringde upp honom, mer än att det var ”någon ansvarig” och att det inte var någon från centralbanken eller finansdepartementet. Samtalet varade i någon halvtimme.
Buffett berättar om Bear Stearns-krisen att han blev informerad om att banken var tvungen att betala nästan 400 miljarder kronor på måndagen, men att han inte hade så mycket pengar.
– Jag kunde inte tänka runt den situationen inom utsatt tid, säger Buffett som anger att han tycker att JP Morgan var rätt köpare.
Vid utgången av första kvartalet hade Berkshire Hathaway drygt 200 miljarder kronor kontanter i kassan.
På stämmans frågestund angav Buffett att han anser bankerna blivit för stora för att hantera. De har drabbats av förluster och nedskrivningar på över 1.800 miljarder kronor på grund av bolån, obligationer och andra lån.
Men helt felfri är han inte. Häromdagen framkom det att Berkshire Hathaway drabbats av förluster på 10 miljarder kronor på grund av så kallade positioner i så kallade derivatinstrument. Vinsten per aktie första kvartalet blev därför mindre än hälften av förväntningarna.
Buffett bedömer dock att derivatpositionerna på sikt ändå kommer att bli mycket lönsamma. Redan har positionerna återhämtat 3-4 miljarder kronor av förlusterna efter utgången av första kvartalet, framkom det på stämman.
Berkshire Hathaway har intressen i försäkringsbolag i USA, och drabbas av att myndigheterna av konkurrensskäl tvingar ner försäkringspremierna till lägre nivåer.
Buffett har tidigare investerat i Kina, Israel och Storbritannien för att stimulera vinsttillväxten sedan det blivit ont om investeringsmöjligheter i USA.
Närmast på agendan står Buffetts Europaresa, då han ska besöka fyra europeiska städer för att hitta lämpliga företag att köpa. Fokus ligger särskilt på familjeägda företag.
– Över tid skulle vi vilja utveckla mer av internationella vinster, säger Buffett och anger att företagsköp som kostar 12 miljarder kronor kan sväljas, likaväl som företagsköp på 120 miljarder.
Siktet är inställt på 1-2 företagsköp utanför USA inom de kommande tre åren.
Den svaga dollarn gör utlandsköp dyrare för amerikanare, men Buffett är inte oroad och bedömer att den amerikanska dollarn väntas fortsätta falla i värde vilket per definition ökar värdet på investeringar i andra valutor – allt annat lika.
– Om jag landade idag från planeten Mars med 1 miljard Marsdollar, eller vad de nu har för valuta på Mars, och jag funderade på var jag skulle investera mina pengar, så tror jag inte jag skulle lägga hela miljarden på USA-dollar, säger Buffett.
Buffett har dragit nytta av finanskrisen genom att investera över 30 miljarder kronor i amerikanska kommunobligationer. De vanliga budgivarna i auktioner för sådana obligationer, flydde marknaden när krisen blommade ut.
Det tog 5 timmar för Buffett att svara på alla frågor från stämman.
Bland svaren framkom att Berkshire kan bli uppköpt efter Buffetts död, men att det är osannolikt.
– Han sa att han är vid god hälsa tack vare sin diet. En del Wrigley, en del Mars, en del See’s, en del Coca-cola, sa en röst från stämman enligt Bloomberg.
Buffett satte nyligen av 40 miljarder kronor för att hjälpa till med godisföretaget Mars uppköp av världens största tuggummitillverkare Wrigley. Berkshire äger sedan tidigare godisföretaget See’s, och är den största delägaren i dryckesbolaget Coca-Cola.
På stämman framkom även att Buffett inte är för en bojkott av Kina som ett ställningstagande i frågan om mänskliga rättigheter.
Buffett angav att han återigen skulle köpa aktier i kinesiska oljebolaget PetroChina om aktien kommer ner till en nivå som han anser billig. Berkshire sålde förra året en andel i företaget.
– Fabriker i Kina har andra normer för arbetsvillkor än dem i USA, sa Buffett och att han inte kommer att säga åt världen hur de ska sköta sina företag.
Ian Hammar
08-545 87 151
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.