Realtid

Debatt om att lämna Advokatsamfundet

Helene Rothstein
Uppdaterad: 24 okt. 2008Publicerad: 24 okt. 2008

Mannheimer Swartlings tidigare hot om att lämna Advokatsamfundet diskuterades i torsdags. Stefan Brocker: ”Vi diskuterar inte att lämna samfundet. Vi diskuterar vad samfundets beslut kan få för konsekvenser.”

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter det att årets Klientbarometer presenterades i går följde en paneldebatt där Mannheimer Swartlings tidigare hot om eventuellt utträde ur Advokatsamfundet diskuterades. Det uppger Dagens Juridik.

Debatten som i huvudsak handlade om juridikens skifte från högkonjunkturens fokus på transaktioner till lågkonjunkturens tvister halkade in på advokatbyrån Mannheimer Swartlings tidigare hot om utträde.

Anledningen är att Mannheimer Swartling och andra stora affärsjuridiska byråer länge har stört sig på Advokatsamfundets etiska regler kring så kallade controlled auctions.

Dessa regler har debatterats i flera år och innebär att en byrå inte får företräda fler än en klient vid vid ett auktionsförfarande.

Kritikerna menar att samfundets bestämmelser får till följd att svenska byråer inte konkurrerar på samma villkor som utländska.

Om Advokatsamfundet inte skulle ge dispens runt reglerna kring controlled auctions har Mannheimer Swartling tidigare sagt att det kan bli aktuellt att lämna samfundet.

När nu samfundet har kommit fram till att inte ge dispens så har frågan aktualiserats.

– Jag är övertygad om att Mannheimer Swartling inte lämnar samfundet, säger advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg till Dagens Juridik.

ANNONS

Hon tillägger att om det ändå skulle bli så skulle detta innebära en förlust för båda parter.

Stefan Brocker, managaing partner på Mannheimer Swartling, deltog i gårdagens paneldiskussion.

– Det var Anne Ramberg som sa att hon tror inte att vi lämnar Advokatsamfundet. Det var för att jag hade sagt tidigare att om samfundet tar ett beslut som innebär att vi inte harmoniserar oss med övriga Europa så får vi analysera på vad detta innebär för vår verksamhet. I den analysen måste vi överväga alla möjligheter, säger Brocker.

– Samfundets beslut att inte införa dispens i controlled auctions situationer tycker vi är olyckligt eftersom det gör att Sverige inte kommer att ha samma regelsystem som andra länder i Europa. Det snedvrider konkurrenssituationen istället för att underlätta europeisk harmonisering.

Men, menar Brocker, ute i Europa fortgår ett arbete kring harmoniseringsprocess via ett organ som heter CCBE.

– Så hur det här kommer att se ut i slutändan vet man inte.

Stefan Brocker förklarar hur de har resonerat på byrån:

– Samfundets beslut kommer att få konsekvenser. Svenska byråer missgynnas och vi får nu analysera vad det betyder för vår verksamhet och hur vi är organiserade. Om man skulle komma fram till att konsekvenserna av beslutet är väldigt allvarliga så är ju en extrem lösning att lämna samfundet. Den möjligheten finns, men det är ett trist alternativ och inget vi eftersträvar.

ANNONS

Ett annat alternativ är att byrån fokuserar på att driva det internationella harmoniseringsarbetet framåt och på den vägen når önskat resultat.

– Det kan ju också vara så att vi kommer fram till att konsekvenserna av beslutet trots allt inte blir så dramatiska i förlängningen.

Vad tror du själv att ni kommer att göra?

– Eftersom arbetet kring detta pågår inom byrån så vill jag inte uttala mig om det ännu. Det var inte så länge det här beslutet fattades, säger Brocker.

– Om Sveriges största byrå skulle få för sig lämna Advokatsamfundet skulle det vara en dramatisk händelse. För oss och för samfundet.

Vad skulle ett utträde kunna få för konsekvenser för er?

– Advokattiteln har en betydelse bland annat eftersom den innebär lagskyddade rättigheter som advokatsekretess. Samtidigt tror jag att advokattiteln som kvalitetstämpel inte har lika stor betydelse i dag som för femton år sedan. Individens kvalitet och byråns varumärke har nog större betydelse än advokattiteln.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS