För mycket information leder till sämre analytisk förmåga och gör oss både dumma och ytliga. Det säger antropologen och konsulten Katarina Graffman.
Därför blir vi dumma av internet
Mest läst i kategorin
– En tendens vi ser är att en del människor som använder nätet mycket inte har samma förmåga till analys, eller samma förmåga att på ett kreativt sätt hitta källor eller förhålla sig kritisk till källkritik, säger Katarina Graffman under en paus på ett it-seminarium som Daytona anordnade i går på Hotel Rival i Stockholm.
Ungdomar i dag är dåliga på att ta till sig information från nätet menar hon. Och idén om att ta bort lärarledda lektioner för att elever kan hitta material själva kommer att märkas senare när de börjar på universiteten.
Hon har studerat ungdomar och barn som visserligen är väldigt smarta när det gäller att vara kreativa på de hemsidor som de brukar hänga på. Men när en stor del av ungdomarna hamnar på sidor som de inte känner igen eller står inför en ny uppgift på nätet är de handfallna, menar Grossman.
Hon refererar till boken The Dumbest generation av
engelskprofessor Mark Bauerlein vid Emory University i Atlanta, USA.
– Klart att han är arg över att folk inte läser böcker men han pekar på att allmänbildningen och en slags allmän kunskapsnivå är lägre nu än den varit för tidigare generationer.
Bauerlein undersökte ganska gamla ungdomar i åldern 18 – 30.
Finns det risk att den yngre generationen är ännu dummare?
– Vad vi befarar är att det kommer att bli en större diskrepans mellan de som klarar av informationssamhället och de som inte gör det. Glappet ökar igen. Folkhemsidén om att alla ska in på universitetet håller inte.
Vuxna som använder internet allt mer – blir inte vi också dummare?
– Man blir ytlig i sitt sätt att söka information. Det sprider sig en kultur där man tar den lätta vägen. Alla behöver gå ner på djupet lite mer.
Men vad är problemet? Varför skulle information och interaktion göra folk dummare?
Enligt Graffman beror det på att informationen blir serverad. Under en artikel finns genast nästa länk och nästa och nästa. Du behöver aldrig själv anstränga dig och det är inte heller så att du läser en text, har tid över och därefter gör en reflektion. Det finns inte tid över för analys.
Samtidigt är analys en form av lyx i den rika världen. Inte fanns det väl tid för reflektion för tre generationer sedan? Har vi blivit dummare ändå?
Enligt Graffman finns det risk för att samhället blir mer begränsat idag än det har varit tidigare. För ute på nätet fortsätter ungdomar att umgås med de som de har träffat hela dagen. Man sitter hemma och interagerar med samma typ av människor som sig själv och det leder ytterligare till isolering och inskränkthet.
– Man bekräftar varandra i ytterst små grupper. Och ungdomar i dag anser att information är viktigt men vilken information talar vi om? Det är ingen allmänbildande information utan man försöker helt enkelt att ha koll på sina kompisar.
I den lilla gruppen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.