Realtid

Citigroups ex-vd får 7 miljoner dollar

administrator
administrator
Uppdaterad: 10 nov. 2012Publicerad: 10 nov. 2012

Det är Vikram Pandits ersättning för 2012.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

I oktober kom besked om att den amerikanska storbanken Citigroups vd Vikram Pandit och även vice vd:n John Havens avgår.

Men de går alltså inte lottlösa. Båda får knappt 7 miljoner dollar i ersättning för 2012 plus att de behåller totalt 17-18 miljoner dollar i aktie- och kontantersättningar från tidigare år.

Pandit har därutöver under tidigare år fått ersättningar på 56 miljoner dollar och Havens har åtminstone fått 34 miljoner dollar för perioden 2009-2011.

Tar man med alla olika ersättningar och belöningar har Pandit och Havens tillsammans fått ut över 400 miljoner dollar från Citigroup skriver Bloomberg.

Ändå beskriver Bloomberg det som att Pandit fick sparken.

De ledde Citigroup under fem års tid, men nyhetsbyrån skriver (med hänvisning till en anonym källa) att styrelsen till slut tvingade bort Pandit efter att han ”misskött verksamheten och skadat bankens trovärdighet”.

Officiellt verkar dock Citigroups styrelseordförande Michael O’Neill inte hysa något agg mot Pandit.

ANNONS

– Både Vikram och John gjorde väsentliga insatser för Citigroup under sina fem år på banken. Vi är tacksamma för det och önskar dem lycka till, har O’Neill sagt enligt Bloomberg.

Han uppger även att styrelsen ansåg att Pandit och Havens förtjänade en särskild belöning för sitt arbete i år baserat på Citigroups utveckling under 2012.

Däremot blir det inte tal om något avgångsvederlag.

Pandit själv har sagt till Bloomberg att han inte ångrar några beslut han fattat hos Citigroup.

– Det är svårt att hitta något vi skulle ha gjort annorlunda, sa han till nyhetsbyrån.

Både Pandit och Havens jobbade tidigare på amerikanska investmentbanken Morgan Stanley men lämnade år 2005 för att starta hedgefondbolaget Old Lane Partners LP.

Old Lane köptes sedan av Citigroup år 2007 för 165 miljoner dollar samtidigt som Pandit blev bankens vd efter att förra vd:n Charles ”Chuck” Prince sparkats då banken gjorde stora kreditförluster på bolån till låntagare med sämre kreditvärdighet (”sub prime-lån”).

Förlusterna uppgick till 28 miljarder dollar under 2008 då Citigroup tvingades få statligt stöd på 45 miljarder dollar för att överleva.

ANNONS

Pandit gick med på att bara ha en årslön på 1 dollar under 2009 och 2010 tills banken åter blev lönsam och statsstödet återbetalats.

Samtidigt som beskedet i mitten av oktober 2012 om Pandits avgång framkom att Michael Corbat (52 år) blir ny vd för Citigroup.

Han var tidigare chef för bankens region EMEA (Europa, Mellanöstern och Afrika).

Wikipedia skriver att Pandit är 55 år och föddes i Indien på 50-talet.

Hans pappa var chef för ett kemiföretag och redan vid 16 års ålder flyttade Vikram Pandit till USA för att gå på universitet där och blev ingenjör på bara tre år under 70-talet. Sedan läste han till ekonomie doktor vid Columbia-universitetet under 80-talet och var ett tag professor i Kanada.

Pandit började även samtidigt på Morgan Stanley i början av 80-talet och nådde chefspositioner på investmentbanken under 90-talet för att sedan hoppa av och starta sin egen hedgefond.

New York Times har skrivit om att det fanns tankar på att Pandit skulle kunna varit aktuell för att bli Morgan Stanleys vd, men enligt Wikipedia var det när det inte blev så som han avgick därifrån.

Senare blev Pandit vd för Citigroup i december 2007 och hade den positionen fram till 16 oktober 2012 då han enligt Wikipedia ”tvingades avgå”.

ANNONS

Avgången uppges ha varit oväntad.

Wikipedia skriver att även om både Pandit och Citigroup vidhåller att det var Pandits eget beslut att avgå, så hänvisar Wikipedia till att Bloomberg skrivit med hänvisning till anonyma källor i Citigroups styrelse att Pandit tvingades bort av styrelsen efter att han ”eroderat investerarnas förtroende och skadat bankens relationer med myndigheterna under en längre tidsperiod”.

Enligt Wikipedia har New York Times skrivit om att det var Citigroups styrelseordförande Michael O’Neill själv som var drivkraften bakom den månader långa insatsen för att bli av med Pandit, vilket kulminerade med att Pandit ställdes inför ett ultimatum där han fick välja mellan att avgå självmant direkt eller att avgå självmant i slutet av 2012 eller att helt enkelt få sparken.

Som det nu blev så kommer Pandit och Havens att officiellt sluta från sina positioner på Citigroup 30 november 2012.

Wikipedia har skrivit om att Pandit fick en ersättning på över 3 miljoner dollar för 2007 och 38 miljoner dollar för 2008. Citigroups fallande börskurs ledde dock till att den aktierelaterade delen föll kraftigt i värde.

På Citigroups bolagsstämma 2012 röstade bankens aktieägare för att stoppa en ersättning på 15 miljoner dollar till Pandit.

Enligt Wikipedia gick den hedgefond som Citigroup köpte av Pandit dåligt, och har sedermera lagts ned.

Men det går ingen nöd på Pandit. Wikipedia skriver att han är god för 2,6 miljarder dollar.

ANNONS

Han är dock inte med på Forbes lista över världens dollarmiljardärer.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]