UPPDATERAD (3) Carnegie faller handlöst på Stockholmsbörsen. Aktien har hittills i dag rasat med nästan 60 procent.
Carnegies aktie störtdyker

Mest läst i kategorin
Fallet kommer efter beskedet att Finansinspektionen (FI) ska göra en granskning av Carnegie med anledning av möjliga brister i intern styrning och kontroll. FI ska också titta på möjliga brister i hantering av stora kreditexponeringar.
Sedan årsskiftet har aktien fallit med 90 procent.
Carnegies styrelse har anlitat Goldman Sachs International som finansiell rådgivare för att utreda de strategiska alternativen för bolaget, skriver Carnegie.
– Ingen på utsidan kan veta hur illa det ser ut för Carnegie, om de ens vet det på insidan, säger en aktieanalytiker som vill vara anonym.
Problemet med Carnegie är att deras riskkontroll ifrågasatts kraftigt tidigare, vilket i fjol medförde rejäla böter från Finansinspektionen.
Samme analytiker tror att det behövs en tydlighet i ägarstrukturen för att bolaget ska bli kvar på marknaden.
– Så någonting behöver hända på ägarsidan, säger han.
– Det ser problematiskt ut. Men även om aktien fått mycket stryk ser det inte fullständigt hopplöst ut, säger Folksams ägaransvariga Carina Lundberg Markow till TT.
Hon vill dock inte berätta om Folksam fortfarande äger några aktier i Carnegie.
Det faktum att Riksbanken lånar ut en miljard kronor borgar för att Riksbanken gjort en ordentlig undersökning av Carnegies finanser.
– Och det handlar om tillfälliga likviditetsproblem, säger hon.
Böös Enblad AB samt bolagets grundare Anders Böös och Patrik Enblad har köpt sammanlagt 3 700 509 aktier i Carnegie, enligt ett meddelande efter lunch. Tillsammans med tidigare innehav kontrollerar nu Böös Enblad motsvarande 9,18 procent av kapital och röster i bolaget.
Böös Enblad motiverar sitt köp av Carnegieaktier med att det är ett i grunden fint bolag som försatts i en utmanande situation.
Patrik Enblad skräder inte orden när han beskriver utvecklingen i Carnegie. Delårsrapporten i fredags var en mycket dyster läsning.
– Vi blev chockade när vi läste den, säger Enblad till TT.
– Jag kan konstatera att aktiemarknaden helt saknar förtroende för bolaget för närvarande. Aktiemarknaden vill inte ha kvar Anders Fällman och Mikael Ericson, fortsätter han.
TT: Vill du att de ska bort?
– Ja, alldeles oavsett vad vi tycker.
Vid halvårsskiftet var Moderna Finance största ägare med 17,6 procent av röster och kapital i Carnegie. Sedan dess har Moderna Finance sålt stora delar och äger i dag drygt 6 procent.
I förra veckan redovisade Carnegie en förlust på en dryg halv miljard kronor under tredje kvartalet. I samband med detta berättade ledningen att bolaget gör kreditreserveringar på över en miljard kronor för ett enskilt kreditengagemang. Enligt medieuppgifter skulle det röra sig om finansmannen Maths O Sundqvist.
Carnegie Investment Bank har också beviljats en miljardkredit från Riksbanken. Den pågående finansiella krisen har skapat likviditetsproblem för banken.
I och med Carnegies ansökan om lån hos Riksbanken bestämde sig Finansinspektionen för att skicka skrivelsen om granskning till Carnegie.
– Låneansökan har bestämt timingen för när vi ska delge banken information om våra iakttagelser, säger Finansinspektionens chefsjurist Joakim Schaaf till TT.
TT: Vad är det ni har granskat?
– Det vi har tittat på är bland annat den stora exponeringen mot en enskild kund som de gick ut med i fredags. Sedan handlar det också om deras interna styrning och kontroll.
Vice riksbankschefen Lars Nyberg berättade på dagens presskonferens att Riksbanken har fullt förtroende för Carnegie trots att företaget har ansökt om likviditetsstöd:
– Vi beslutade i går att vi skulle ge stöd eftersom de ansökt om sådant och att finanskrisen också drabbat Carnegie. De har haft svårt att skaffa likviditet som de normalt kan få på marknaden. Det är rent tillfälliga problem och vi bedömer att det är ett solitt företag som har goda förutsättningar att klara ut problemen om de får stöd.