17 oktober visste Carnegie om de negativa effekterna av kunden Maths O Sundqvist, men inte ett knyst om detta nämndes i resultatrapporten som kom 24 oktober skriver Di.se.
Carnegie mörkade Sundqvist-smällen
Mest läst i kategorin
Det var finansinspektionen som upptäckte Sundqvist-situationen vid ett besök hos mäklarfirman en vecka innan rapporten. Det framgår av ”handlingar som har blivit offentliga hos finansinspektionen”, uppger Di.se.
Helgen därefter krävde inspektionen på måndagen ”omedelbart klarläggande på ett antal punkter” från Carnegie.
Frågorna handlade om hur Carnegies handlingsplan såg ut för att minska exponeringen, hur den ”trängda likviditetssituationen” ska hanteras, om Carnegie behövde kapitaltillskott, och om Carnegie skulle öka sin kapitalbas med vinst som upparbetats under året.
Påföljande skriftväxling mellan inspektionen och Carnegie om dessa frågor, visar enligt Di.se att Carnegies hade ett trängande kapitalbehov redan någon vecka innan Carnegies resultatrapport presenterades.
Ett stort kapitalbehov uppstod redan tidigare, vilket riksbanken informerades om redan den 6 oktober skriver Di.se.
Carnegies vd Mikael Ericson har enligt Di.se sagt att kapitalbehovet uppstod först sent på fredagen den 24 oktober, och att det var därför som formuleringarna om det inte kom med i resultatrapporten som offentliggjordes på morgonen samma dag.
Carnegie ansökte under torsdagen denna vecka om att få delta i statens garantiprogram där staten går i god som garant för lån som Carnegie tagit. För Carnegies del ska statens garanti omfatta lån på 920 miljoner kronor som Carnegie gett.
Carnegie ska även ta extralån från Nordea för att klara upp sin situation. Det framgår enligt Di.se enligt den inlaga som Carnegie skickat till finansinspektionen för att förmå inspektionen att besluta om att Carnegies banktillstånd inte ska dras in.
Enligt Di.se har finansinspektionen redan bestämt sig för om Carnegie ska få behålla tillståndet eller inte. På torsdagen informerades inspektionens styrelse som fattar det formella beslutet vilket väntas bli på måndag.
Inspektionen har haft 15 personer som jobbat dygnet runt med att bearbeta Carnegies försvarsinlaga för att få behålla banktillståndet, skriver Di.se.
Joakim Schaaf är chefsjurist på finansinspektionen och indikerar enligt Di.se att Carnegies chanser att behålla tillståndet försämras av att Carnegie redan tidigare nyligen har fått skarp kritik av inspektionen efter en smäll på Carnegies tradingavdelning.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.