Realtid

Bråket skjuts upp

Helene Rothstein
Uppdaterad: 22 jan. 2009Publicerad: 22 jan. 2009

Maj Wechselmann har visat sin nya film. Carl Bildt och Lundinbolagen kommer lindrigt undan. Än så länge.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I filmen Pengarna och paniken – en film om girigheten fortsätter Maj Wechselmann sitt korståg mot kapitalismen.

Nu på förmiddagen har hon visat en kritisk, nostalgisk och något satirisk film över detta ekonomiska systems negativa konsekvenser.

Men i slutet av pressvisningen, som skjutits upp i två dagar, säger hon att dokumentären inte är helt klar.

Filmen är uppdelad i tre delar. Den första handlar om hur olika tiders varianter av spekulationsekonomi leder till kollaps och här återfinns flera intervjuer med olika tunga experter.

I den andra delen blickar hon tillbaka på sina tidigare filmer och avslöjanden. Som förlängning av kritiken visar hon på konkreta fall av detta ekonomiska systems utsugning och effektivisering samt förmågan att gå över lik för att generera vinst. Exempel är dödsfall kring bröstmjölkersättning i u-länder samt konsten att samarbeta med afrikanska diktatorer i jakten på oljefynd.

Tidigare trodde Maj Wechselmann att om det bara visades tillräckligt många tillräckligt hemska saker om kapitalismen så skulle folk reagera. Men i filmen upprepar historien sig själv, både för den enskilda människan och på ett mer övergripande plan.

Carl Bildt och jag heter filmens tredje avsnitt och känns tyvärr inte helt färdigt. Här kommer Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson och Morgan Johansson (s) till tals för att ifrågasätta Bildts lämplighet som utrikesminister med tanke på hans nära koppling till Lundinbolagens verksamhet i Sudan.

– Efter att han hade avgått som statsminister, under resten av nittiotalet var han en kringresande dörröppnare för olika företag som kunde betala honom högst, säger Morgan Johansson.

ANNONS

– Utrikesminister Bildt blandar ihop ekonomiska och politiska intressen som alltid har varit förödande för världsekonomin, fortsätter speakerrösten.

Maj Wechselmann sammanfattar sin hållning genom att säga att kapitalismen är odemokratisk och antyder efter filmen att fler uppgifter kring Lundin Minings förehavanden i de sydafrikanska gruvorna är på ingång.

Nationalekonomen Stefan de Vylder medverkar i filmen där han förklarar olika skeenden som har lett till nuvarande finanskris.

– Jag vill inte recensera den eftersom jag är part i målet. Fast det är allmänt känt att vi har kriser då och då. Men Maj är beundransvärd när det gäller att plocka fram nya saker och en del har ju också förändrats efter att hon har gjort det.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]