Realtid

Bråk om 150 miljoners pension

administrator
administrator
Uppdaterad: 12 nov. 2008Publicerad: 12 nov. 2008

UPPDATERAD Förre vd:n hos Nordea har ett pensionsavtal värt 150 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Trading Direkt

Nasdaq lanserar nytt index för att spåra börsnoteringar

24 jan. 2025

Det uppger Dagens Nyheter och hävdar att avtalet är unikt.

Den 56-årige Thorleif Krarup får behålla halva lönen tills han fyller 62 år. Därefter uppges han få 60 procent av lönen i pension fram till sin död. Lever han i 85 år är pensionen värd 150 miljoner kronor, skriver tidningen. Pensionen ska vara en av de dyraste som betalas ut i Sverige.

– Det är upprörande och mycket stötande med en sådan pension för en vd som satt i ett och ett halvt år och som sedan inte höll måttet, säger Bosse Ringholm, tidigare socialdemokratisk finansminister, till TT.

– Men vi visste ju inget om detta i regeringen, det var styrelsen i Nordea som beslutade om detta under den finska ordföranden, och finnarna är helt okänsliga för sådana här frågor, säger Ringholm.

Han inser att den nuvarande regeringen inte kan riva upp de avtal som har tecknats i Nordea, men han anser att regeringen kan agera på annat sätt.

– Det vore ju bra om man aktualiserade frågan om förbud mot bonusar i statligt ägda bolag som vi införde, men som Maud Olofsson tog bort, och även verka för att det ska gälla i delägda bolag, säger Bosse Ringholm.

Enligt näringsdepartementet har Bosse Ringholm fel när han hävdar att den nuvarande regeringen tagit bort förbudet mot bonusar för statliga chefer. I riktlinjerna för anställningsvillkor för ledande befattningshavare i företag med statligt ägande, som beslutades i juli i år, framgår att ”rörlig lön” inte ska gälla koncernchef och verkställande direktör.

Avtalet var enligt DN omstritt i Nordeas styrelse redan under Krarups tid som vd.

ANNONS

– Det är inget särskilt snyggt avtal, kommenterar LO:s chefsekonom Dan Andersson i tidningen. Det var, säger han, en viss konflikt i bankledningen om det.

– De i styrelsen som är förtrogna med den sortens göromål var väldigt observanta och kritiska och försökte dämpa nivåerna i avtalet.

Vid bolagsstämman 2003 ställde Dan Andersson inte upp till omval i styrelsen. Enligt DN berodde detta på att hans situation i banken blivit omöjlig efter hans kritik mot bonusar.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS