Realtid

Bra år för unga bostadslösa

Helene Rothstein
Uppdaterad: 28 dec. 2007Publicerad: 28 dec. 2007

Jagvillhabostad.nu är ett nätverk som jobbar för att unga ska få bostad. Verksamhetschefen Tobias Olsson är mycket nöjd med året som gått.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Vi har framför allt fått stor uppmärksamhet i media och det är en av våra viktigaste uppgifter.

Det har varit ett bra år för jagvillhabostad.nu.

Tillsammans med fastighetsbolaget Huge har nätverket byggt ett hus med 31 små lägenheter i Huddinge, söder om Stockholm.

Ett liknande lägenhetsprojekt har dragits igång med Stockholmhem.

Det senaste öronmärkta huset för unga beräknas vara klart om tre år och ska börjas bygga höst-vintern 2008.

– Men det beror på hur snabbt kommunen jobbar, säger Tobias Olsson.

Nätverket jobbar med bostadssituationen för unga runt omkring Sveriges största städer. Men det går inte lika bra överallt. Medan det har gått framåt i Stockholm är det segt i Göteborg.

– Det tar lång tid att komma fram i den byråkratiska processen.

ANNONS

Tobias Olsson säger att det inte är svårt att hitta ett fastighetsbolag som man kan samarbeta med. Tvärtom.

– Vi får vi ofta säga nej. Vi är bara två anställda och då måste vi säga stopp. Vi kan inte ha hur många byggprojekt som helst.

Han menar att deras projekt inte är så viktiga i sig. Snarare ska de ses som en symbol på hur man kan agera för att få till fler bostäder.

– Vi vill ju få så mycket uppmärksamhet som möjligt. Det är vi ganska bra på och då blir det marknadsföring för byggbolagen.

Att bygga bostäder är bara en del av vad jagvillhabostad.nu gör.

Nästa år ska de, tillsammans med unga arkitekter, fila på hur bostäder för unga kan se ut, hur de kan bli smartare, snyggare och billigare.

Med Konsumentverket i ryggen ska organisationen även dra igång projektet ”Egen makt” som går ut på att lära folk söka bostad.

– Det kanske låter banalt men vi är en serviceorganisation och vi får massa brev och telefonsamtal om hur man ska gå tillväga.

ANNONS

Vilken är den vanligaste fördomen vad det gäller bostadsbrist för unga?

– Det finns flera. Många äldre tycker att det hör ungdomen till.

Gör det inte det då?

– Jo, det är klart att det gör. Men det är ett stort problem att många unga inte kommer in för att de har fel anställningsform eller flyttar till städer där det finns jobb men inga bostäder.

Tobias Olsson säger att äldre vuxna började sin bostadskarriär med en studentlägenhet, därefter skaffade de sig en egen lägenhet. Nu flyttar man mycket oftare.

Han vet vad han talar om. Han är själv 29 år, bor i andra hand och har flyttat 14 gånger sedan han flyttade hemifrån.

En annan fördom vad det gäller ungas bostadssituation är att unga lätt förknippas med studenter. Men just det behövs inte fler studentlägenheter, enligt Tobias Olsson.

– Inte i Stockholm eller Göteborg. Däremot i Malmö. Där han man byggt 1.000 studentlägenheter för en ny högskola med 20.000 platser. Det är ju lite märklig matematik.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]