Realtid

Börsmäklaren i Bagdad

Martin Lindgren
Uppdaterad: 16 mars 2010Publicerad: 16 mars 2010

Ska handla åt svenska finansfamiljen som ägde Alfred Berg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 1 april byter fondfirman FMG:s ”Special Opportunity Fund” placeringsinriktning från ryska IT-bolag, kasinon i kinesiska spelprovinsen Macau och andra högriskinvesteringar till ett minst lika äventyrligt fokus: börsen i Bagdad.

Realtid.se träffar Shwan Ibrahim Taha, börsmäklare på börsen via sitt Rabee Securities och den som ska handla åt FMG, på FMG:s eleganta och med många konstverk från Alfred Berg-tiden prydda kontor vid Stureplan.

Taha berättar om börsen: den grundades 2004 som Iraqi Stock Exchange efter att ”Bagdad Stock Exchange” året dessförinnan hade stängts ned i och med att kriget började, och den drivs som en non profit-organisation av de 40 mäklarna.

Handelsvolymen är blygsam, men växer:

– För ett par månader sedan var vi öppna tre dagar i veckan, med två timmars handel om dagen. Omsättningen låg på 300.000-400.000 dollar om dagen. Idag är vi öppna fem dagar i veckan, och handlar för en miljon dollar om dagen.

Läser man handelsstatistiken ser man att det under måndagen gjordes 347 avslut, till ett sammanlagt värde om en knapp miljon dollar (valutan som handlas i är irakiska dinarer, varav det går fler än tusen på en dollar).

Som en jämförelse omsatte Stockholmsbörsen 11,4 miljarder kronor samma dag som Realtid.se träffar Taha.

Läsning av Irakbörsens handelsstatistik påminner lite om hur det är att läsa om handelsvolymerna i Stockholmsbörsens barndom. Den grundades 1863 i och med att Stockholms Auktionsverks monopol på att handla med andelsbevis försvann, något som var en effekt av ökande behov av en fungerande kapitalmarknad i och med järnvägsbyggen och annat kapitalkrävande.

ANNONS

En av de första få mäklarna på den illikvida börsen var John Håkansson, som hade Alfred Berg (1879-1920) som anställd. Berg tog så småningom över mäkleriet, och lät sin springpojke Gustaf Kahm så småningom avancera till vd. När aktiebolag bildades av rörelsen 1917 tecknade Berg själv 397 aktier, Kahm 300, och tre släktingar till Alfred Berg varsin aktie.

När Alfred Berg avled 1920 var firmans finanser hårt ansträngda, och Kahm köpte Bergs aktier för en krona. Familjen förblev ägare till Alfred Berg till 70-talet, när STC och Anders Wall efter att några andra ägare hade varit inne köpte.

Med det perspektivet kan alltså historien sägas gå igen: det är åter fråga om att handla på en illikvid börs, och hoppet är naturligtvis att liksom Alfred Berg tjäna rejält med pengar. Berg var en av sin tids mest förmögna svenskar, vilket manifesterades bland annat i att han köpte bland annat en massa konst, Bukowskis auktionsfirma, flera maffiga båtar och inte minst flera spektakulära bostäder, bland annat Arsenalsgatan 2, Wiks slott och en magnifik villa på Danavägen 4C i Djursholm. Allt går att läsa om i boken ”Så levde de 2” av Magnus Ullman (Ullman Förlag, 1999), som Realtid.se rapporterat om nyligen i samband med turerna i Stormfågeln.

– Jag har satt in lite pengar i fonden åt mina barn, säger dess marknadsförare Fredrik Edensvärd till Realtid.se, och apostroferar Rothschilds ord om att det bästa tillfället att investera är när blod flyter på gatorna. Börsmäklare Taha poängterar de stora oljereserverna i Irak, reserver som när de omsätts i produktionen kommer att ge landet ett rejält uppsving.

Det förvaltade kapitalet i fonden, som gått sämre än sitt jämförelseindex sedan grundandet för några år sedan, är 6 miljoner euro. Delägarna har blivit varskodda om inriktningsbytet, trots att det egentligen ligger inom fondens mandat: att placera i högrisktillgångar.

Shawn Ibrahim Taha: vågar man investera i Irak nu? Är det stabilt?

– Ja, vi har inte haft några incidenter att tala om.

Han berättar att börsen är inrymd i ett hus – inte en fästning, men med säkerhetsinstallationer, säger han på Realtid.se:s fråga – men att handlarna inte behöver befinna sig där. Själv är han baserad i Istanbul, men åker ofta till Bagdad.

ANNONS

Finns det något ”central business district” i Bagdad? Är det ett högstatusyrke att vara börsmäklare?

– Nja, det finns flera centrala affärsdistrikt. Och det är inget högstatusyrke att vara börsmäklare eftersom börsen ännu är så liten att den inte är särskilt allmänt känd.

Företagen på börsen är huvudsakligen banker än så länge, liksom i Stockholmsbörsens barndom. Ägare är ofta irakiska finansfamiljer, sådana som var storägare även före kriget. Det största företaget är visserligen en HSBC-ägd bank, men det utgör enligt Taha ett undantag. Den mest handlade aktien under måndagen är ”Investment Bank of Iraq”, en bank vars hemsida är spännande läsning.

En snabb överslagsräkning baserad på bankens räkenskaper för 2008 (de senast publicerade), där ”Surplus of Banking operation” anges till 14,5 miljarder irakiska dinarer, samt 50,4 miljarder aktier och måndagens stängningskurs på 1,25 dinarer per aktie ger ett p/e-tal på blygsamma 4,3.

Taha tonar ned risken för att investerare ska råka ut för lycksökare när Realtid.se nämner att små marknadsplatser ofta verkar dra till sig sådana.

– Vad gäller regelverket har vi importerat best practice från andra länder. Och vad gäller storleken på börser kan ju även stora börser råka ut för missöden; titta vad som hänt i USA till exempel, säger han.

I fjol installerades samma handelssystem som Nasdaqägda Stockholmsbörsen har, enligt vad Taha tror som en gåva från amerikanska regeringen.

Varför ska man då investera i Irakbörsen via FMG:s fond i stället för direkt, eller i andra fonder?

ANNONS

Taha nämner att det är ganska komplicerat att investera direkt. Själv kräver han 25.000 dollar som minsta handelsbelopp, jämfört med FMG-fondens 10.000 euro. Och det är en hel del byråkrati förknippat med handel: man måste ha inscannade dokument med underskrifter för att lägga en order.

Kan man handla med CFD:er? De som bedriver sådan handel brukar framhålla möjligheten att handla lite överallt i världen.

– Nej, inte än.

Och varför FMG? Enligt Fredrik Edensvärd och Dubaibaserade delägaren Henrik Kahm har företaget en viss vana av investeringar i Mellersta Östern, bland annat en fond som investerar där och i Nordafrika och vars Mellersta Östern-del gått upp med ungefär 30 procent under senaste året – i paritet med index. En fondförvaltare är på väg att rekryteras av Henrik Kahm – vilken är inte beslutat än, men en svensk relation finns enligt Edensvärd.

Förra veckan hade Sveriges Radios Cecilia Uddén några inslag om att investera i Irak, bland annat apropå att Sverige är ett av världens mest irakiertäta länder efter den höga invandringen och att Sverige därför har goda förutsättningar för att bli en stor handelspartner till landet.

Fredrik Edensvärd: är det många investerare som flockas i Irak nu?

– Nej, ännu är det ingen hype, det är mest investerare som är tidigt ute på olika emerging markets som tittar på landet än så länge.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Martin Lindgren
Martin Lindgren
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]