Realtid

Bolagets vd tog över Sanna Brådings jobb

Sara Johansson
Uppdaterad: 08 maj 2008Publicerad: 08 maj 2008

UPPDATERAD Sanna Bråding tar time out efter narkotikaskandalen. Men får stöd av Journalistförbundets ordförande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I lördags tog programledaren Anders Olsson, ägare och vd av produktionsbolaget som gör Sanna Brådings program, över i etern.

– Ja, det kunde du väl höra att jag gjorde, säger han när Realtid.se kontaktar honom.

Sanna Bråding är frisläppt i väntan på åtal. Hon är en av huvudpersonerna i en stor narkotikahärva som polisen haft span på i ett år. Sanna Bråding anhölls den 28 april, misstänkt för narkotikabrott i juni 2007. När hon greps testades hon positivt och erkände att hon haft problem med droger.

I lördags, då hennes första program efter att hon anhållits skulle sändas blev hon alltså ersatt. Men Anders Olsson som äger produktionsbolaget A-One Produktion där Sanna Bråding är anställd hänvisar alla frågor till mediebolaget Sveriges Radio och P3. Han menar att det är det mediebolaget som tar de besluten och bestämmer om Sanna Bråding får komma tillbaka i etern.

– Den här personen och jag är överens om att den här personen inte frontar vårt företag under den här processen, säger en av cheferna på mediebolaget.

Är hon sjukskriven?

– Den här personen är inte anställd av oss utan av ett produktionsbolag så de detaljerna kan inte jag svara på.

Realtid.se ställde samma fråga till Anders Olsson och produktionsbolaget som la locket på och hänvisade som tidigare alla frågor till Sveriges Radio och P3.

ANNONS

Men enligt journalistförbundet behöver inte Sanna Bråding vara rädd för att bli avskedad från sitt arbete på grund av sitt drogmissbruk.

– Om man begår brottsliga gärningar som inte har med jobbet att göra över huvud taget då är det svårt att åberopa det i en uppsägning, säger Agnetha Lindblom Hulthén, Journalistförbundets ordförande.

Även om man är frontperson och därmed riskerar att ge mediebolaget dålig publicitet?

– Jag kan inte erinra mig att ett sådant fall har prövats i arbetsdomstolen. Det finns ju fall som är på väg till arbetsdomstolen där man gör upp innan det hamnar i domstolen. Då gör man en ekonomisk överenskommelse som gör att personen säger upp sig själv, säger Agnetha Lindblom Hulthen.

Sanna Bråding är alltså inte anställd av SR där hon sänder sitt program utan av produktionsbolaget A-One Produktion, vilket gör att Sveriges Radio inte kan avskeda henne.

– När man anlitar produktionsbolag så köper man ju från en annan företagare. Den andre arbetsgivaren ska inte ens ha synpunkter över det andra företagets personal. Man har relation med det andra bolaget men inte med det andra bolagets anställda, säger Agnetha Lindblom Hulthen.

Hon berättar att många produktionsbolag saknar kollektivavtal men det innebär inte att arbetsgivaren inte måste följa lagen om anställningsskydd. Journalistförbundet har krävt av bland annat SR att bara handla av de produktionsbolag som har kollektivavtal.

– Finns det avtalet så finns det ett rimligt skydd för individerna oavsett vad de har råkat ut för, säger Agnetha Lindblom Hulthen.

ANNONS

Journalistförbundets ordförande får medhåll från Arbetsmiljöforum. David Pöntinen, arbetsmiljöspecialist, menar att det inte är lagligt att avskeda en anställd för ett brott som som inte är kopplat till arbetet.

– Alkohol och narkotikamissbruk ska ses som en sjukdom och arbetsgivaren har en skyldighet att antingen erbjuda rehabilitering eller omplacering i organisationen, helst med en varning innan, säger David Pöntinen.

Medan radioprogrammet P3 Star fortsätter utan Sanna Brådings röst pågår förundersökningen mot henne och hennes vänner. Bland annat mot hennes pojkvän som sitter häktad misstänkt för narkotikabrott.

Polisen har tidigare kommit med uppgifter till Expressen att Sanna Bråding även misstänks för att ha sålt narkotika till vänner och kolleger. Det är uppgifter som åklagaren Marie Lind Thomsen inte vill svara på.

– Jag uttalar inte om vad de är misstänkta för. Jag kan varken svara ja eller nej på den frågan, säger hon.

Åklagaren berättar att det finns bra bevis mot Sanna Bråding, men ändå av olika anledningar valde åklagaren att sätta Sanna Bråding på fri fot.

Enligt tidigare uppgifter ska polisen ha dokumenterat när Sanna Bråding köper narkotika. I hennes hem har det även påträffats listor över namn och köp och vem som är skyldig vem pengar, vilket kan indikera på att hon även har sålt narkotika.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]