Enligt Vårdförbundet passar landstinget på att kalla in strejkande till operationer som innan strejken hade fått vänta. Facket ser hellre att landstingen köper vård – av varandra och av bemanningsföretagen.
Bemannings- sköterskor inte strejkbrytare
Mest läst i kategorin
Flera bemanningsföretag hävdar att de inte fått mer att göra trots strejken.
– Nej, det är precis som tidigare. Det är tanken med att vi är neutrala i konflikten, säger Stig Engcrantz, vd för bemanningsjätten Poolias sjuksköterskeuthyrning Dedicare.
Ändå har landstinget i Västmanland tagit hjälp av bemanningsföretag under strejken.
– Till patienter som behöver hjälp med insulininjektioner eller omläggningar av stora sår, säger Christina Jogér, divisionschef i Landstinget Västmanland.
– Men Vårdförbundet är noga med att vi ska pröva andra möjligheter först.
Så länge arbetsgivaren drabbas av ökade kostnader är facket nöjt. Vårdförbundets ordförande i Västmanland Björn Gustafsson tycker inte att bemanningsföretagen tar udden av strejken.
– Nejdå, det ser vi inte alls att de gör. Det här blir besvärligt för arbetsgivarna. Vi har ingen önskan att det ska drabba befolkningen.
Landstinget Västmanland har köpt tjänster från andra landstring.
– Det kan till och med vara bättre för patienten att skickas vidare. Men vi upplever ett konstant motstånd att använda sig av de här möjligheterna under strejken, säger Björn Gustafsson.
– Arbetsgivarna har föredragit skyddsarbete.
Med dispens eller skyddsarbete kan arbetsgivaren kalla in strejkande till arbetsuppgifter som är kritiska för samhället eller patientsäkerheten – utan att betala extra.
Facket hotar nu med att stämma landstinget i flera fall.
Det handlar bland annat om patienter med frakturer som innan strejken fått vänta någon vecka eller skickats vidare till andra landsting, men som nu blivit opererade med hjälp av strejkande som kallats in för skyddsarbete.
– Nu tar man och utnyttjar situationen lite kanske, säger Björn Gustafsson.
Gunilla Wolinder är vd för Skillingeudd med 90 timanställda sköterskor.
Hon hyr ut en sjuksköterska till en akutmottagning i Västmanland på kvällar och helger för att lotsa patienter som hänvisas till akuten eftersom vårdupplysningen är stängd.
– Hon får inte tala i telefon, det är strejkbryteri. Men om hon gör det öga mot öga är det inte samma tjänst som hälso- och sjukvårdsupplysningen erbjuder, säger Gunilla Wolinder.
Precis som Dedicares vd är hon noga med att inte trampa vare sig landstinget eller Vårdförbundet på tårna.
Att just vårdupplysningen får ersättas med hyrpersonal är ingen slump. Facket vill gärna göra reklam för sina medlemmar i patientens första kontakt med vården.
– Det synliggör professionerna som vi företräder, säger Björn Gustafsson på Vårdförbundet.
Att ändra vårdupplysningen är ett politiskt mål. I dagens telefontjänst är det för mycket fokus på läkarna, tycker Vårdförbundet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.