Realtid

Båstad: Rekordpublik gynnar miljardärfransos

administrator
administrator
Uppdaterad: 28 maj 2008Publicerad: 28 maj 2008

Den årliga tennistävlingen Swedish Open i Båstad, väntas få en ännu större publik i år än fjolårets rekordsiffra på 52.000 besökare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det glädjer miljardären Arnaud Lagardère (i mitten) som äger tävlingen. Robin Söderling (till vänster) och David Ferrer (till höger) är favoriter.

– Swedish Open blir mer och mer populärt. Allt fler hittar till Båstad, och framför allt räknar vi med att många vill komma och titta eftersom Robin har god chans att vinna hela turneringen, säger Thomas Wallén på företaget PR Event som arrangerar Swedish Open.

PR Event ägs av franska jättekoncernen Lagardère, som kontrolleras av Arnaud Lagardère, 45 år. Lagardères bolag IEC äger alla rättigheter till Swedish Open.

– Svenska tennisproffset Thomas Johansson tycker att han aldrig har sett Söderling spela så bra som nu. Det skulle vara fantastiskt kul om en svensk vinner igen, säger Wallén.

Senaste svensk som vunnit Swedish Open var Magnus Norman år 2000.

Wallén bedömer att spanjoren David Ferrer som vann i fjol också ligger bra till.

Hela arrangemanget väntas dra in intäkter på 35-40 miljoner kronor. Det exakta utfallet beror på vädret.

Vilket väder föredrar ni?

ANNONS

– 16 grader och växlande molnighet, säger Wallén.

70 procent av intäkterna kommer från sponsorerna. Finansföretaget Catella är huvudsponsor. Sedan finns det andra sponsorer som betalar mindre. Dit hör Master Card, Saab, SEB, Sonyericsson, Tropicana, Dagens Industri och Citymail. Ännu mindre betalar SAS och Carlsberg.

Vinstmarginalen ligger på 5-10 procent av Swedish Opens totala intäkter.

En stor kostnadspost är prispengarna, som totalt uppgår till 3,7 miljoner kronor. Härav kammar vinnaren hem drygt en halv miljon. Vem som helst kan dock inte ställa upp i tävlingen och försöka komma över beloppet.

– Man måste vara rankad, säger Wallén.

För ett antal år sedan var det kris för Swedish Open. Bara B-spelarna kom till Båstad medan de bästa spelarna lockades till den samtidiga tävlingen i schweiziska orten Gstaad, som också spelas på grus.

– Nu är det vi som lockar spelarna från Gstaad, säger Wallén och pekar på att proffstennisspelarna för sjätte året i rad utsett Swedish Open till sin favoritturnering.

– De gillar atmosfären i Båstad, att de får bo precis intill tennisbanorna och stranden, och aktiviteterna som arrangeras för spelarna.

ANNONS

Totalt 32 spelare ska göra upp om titeln. Varken världsettan Roger Federer eller världstvåan Rafael Nadal kommer att vara med.

– Det kan man nog inte räkna med under ett OS-år, men Federer har sagt att han kommer att vara med i framtiden, säger Wallén.

Swedish Open kommer att pågå under andra veckan i juli, från måndag 7 juli till söndag 13 juli.

På försök kommer matcher att spelas under kvällstid med elbelysning, under onsdagen. Det blir en dubbelmatch som startar klockan 19.30 och en singelmatch som startar klockan 21.

Ett 40-tal tv-kanaler har köpt rättigheter av IEC för att sända Swedish Open.

– Det är väldigt många kanaler. Swedish Open är den tennisturnering i världen som har bäst tv-täckning efter Mastersturneringarna, säger Jonas Persson på IEC.

I Sverige är det TV4 som köpt rätten att sända Båstadstennisen. Prislappen ligger på hundratusentals kronor. Det kommer inte upp i miljonbelopp.

– Det är en hanterlig summa. Det är bara sportevenemang såsom fotboll där prislappen för sändningsrättigheterna kommer upp i miljonbelopp, säger Jonas Persson på IEC.

ANNONS

Enligt avtalet har TV4 rätt att använda all Båstadtennis som sänds från huvudbanan ”centercourten”, både i tv och via internet inom Sverige.

TV4 har tidigare sänt lite sport via internet, såsom hockey och spanska ligan i fotboll. Men TV4 väntas bara använda Swedish Open-rättigheterna för vanliga tv-sändningar och inte internet.

TV-bolag i andra länder såsom Tyskland, Storbritannien och USA kommer kanske att sända Swedish Open via internet, men det kommer att ”blockas” så att man inte kan se det via internet i Sverige.

Totalt är det 24-28 singelmatcher som ska spelas. Inklusive dubbel blir det 40-60 matcher.

Först spelas tävlingen på tre banor parallellt. Från och med kvartsfinalen spelas det bara på ”centercourt”.

PR Event har arrangerat Swedish Open sedan år 2000. Licensen för tävlingen köptes av Svenska Tennisförbundet något år senare från proffstennisspelarnas organisation ATP. Licensen är evig.

Lagardère köpte först IEC i juni år 2007. Persson var med och grundade IEC för 14 år sedan. Han ägde 40 procent av IEC som såldes för totalt cirka 400 miljoner kronor till Lagardère.

Varför fortsätter du att jobba om du är så rik?

ANNONS

– Jag tycker att det är kul, säger Persson.

Sedan köptes PR Event av Lagardère i februari år 2008.

– Redan innan Lagardère köpte IEC höll IEC på att förhandla om att köpa PR Event, så det var vi som fick in Lagardère på det spåret, säger Persson på IEC.

IEC har ambitionen att bli världens största sportbolag. Lagardère har fått in ett ben i branschen efter att ha köpt ett antal bolag.

IEC är det ena stora sportbolaget inom Lagardère. Sport Five är det andra stora. Det bolaget är störst i världen som inom fotboll. Sedan har Lagardère köpt andra sportbolag i exempelvis Tyskland och Frankrike.

Finansföretaget Catella är huvudsponsor för Swedish Open för femårsperioden 2007-2011, så i år blir det andra året av denna femårsperiod.

Inklusive satsningar på juniortennisen spenderar Catella 8 miljoner kronor per år på tennissponsring.

Det är tidigare proffstennisspelaren Magnus Norman som har hand om Catellas tennissponsring. Norman slutade sin tenniskarriär för 4-5 år sedan på grund av skador.

ANNONS

– Vi har varit med ganska länge och sponsrat tennisen sedan Båstad var lite mindre populärt. Nu på senare tid går vi ”hela vägen” med vår sponsring, och Båstad har blivit väldigt populärt. Det är Sveriges främsta arrangemang, säger Norman.

Catella brukar bjuda sina kunder på olika seminarier under Båstadveckan. I fjol var det ett fastighetsseminarium under måndagen, och ett mer generellt näringslivsseminarium under tisdagen. Under veckan bjöd Catella in FN-ambassadören Jan Eliasson som talare.

– Det blir ett liknande program i år. Det är inte riktigt klart ännu. Vi håller på att förhandla med talare, säger Norman men avslöjar att huvudtalaren kommer att ha politisk inriktning och fokusera på det amerikanska presidentvalet och hur det kan påverka svenskt näringsliv.

Det kommer även att bli ett fastighetsseminarium i år.

– Catella är ju ett företag som jobbar mycket inom fastighetsbranschen till exempel som rådgivare, så därför har vi ett fastighetstema, berättar Norman. Catella investerar även i egna fastigheter.

– Platserna till vårt fastighetsseminarium är väldigt attraktiva. Vi har 100 platser, och en lång kö till dem, säger han.

Det är kostnadsfritt att gå på seminariet, men det är bara särskilt inbjudna som får gå.

– Vi bjuder in våra kunder och de högsta cheferna inom fastighetsbranschen, säger Norman.

ANNONS

Talarlistan till fastighetsseminariet är inte heller helt spikad ännu.

– Förra året hade vi till exempel JM:s vd Johan Skoglund som talare. Det ska vara någon som kan tillföra något, säger Norman.

Vad tycker du om spelarfältet i årets Båstadturnering då?

– Det är tufft i år när det även är OS. Schemat blir väldigt komprimerat för spelarna.

Förutom Båstad pågår samtidigt grusturneringar i Stuttgart och Gstaad, samt en grästurnering i Newport i USA. Det är åtminstone en turnering mer än normalt.

– Men trots det är det ett bra startfält i Båstad, anser Norman, och pekar på David Ferrer som är en topp 10-spelare, Tommy Robredo som är spansk grusspecialist, och svensken Robin Söderling.

– Robin är väldigt bra nu. Jag anser till och med att han är bäst i hela startfältet, säger Norman.

Svenskarna Jonas Björkman och Thomas Johansson kommer också att vara med, liksom ryssen Marat Safin.

ANNONS

– Min favorit är Robin. Han är riktigt bra. Alla bara väntar på att han ska få sitt riktiga genombrott, säger Norman.

Under tisdagskvällen besegrade Söderling argentinaren Juan Monaco i Franska Öppna i Paris. Monaco är rankad som nummer 16 i världen.

Efter Söderling anser Norman att Ferrer är den bästa bland årets Båstadspelare.

Norman slutade spela proffstennis år 2003. Han är den siste svensk som vunnit Swedish Open. Det var år 2000.

– Det var kul. Det är alltid kul att vinna på hemmaplan.

Han vann Stockholm Open år 1997 också.

– Men mitt bästa minne från karriären är när vi vann Davis Cup 1998 mot Italien på bortaplan.

Förutom själva Båstadtävlingen, sponsrar Catella juniorspelare i ”Team Catella”. Det var där som Söderling var med från början.

ANNONS

– Därför skulle det vara kul om han vann i år. Då visar det att våra satsningar bär frukt.

Norman är född 1976, medan Söderling är född 1984.

Syftet med Catellas tennissponsring är att öka kännedomen om varumärket Catella.

– Det är en chans för oss att umgås med våra kunder. Många kunder tycker om att komma till Båstad. Det är avslappnat, gemytligt och vi kan ha bra möten och tillgodose gemensamma intressen.

– Vi ser på de inbjudningar vi skickar ut till kunderna om att komma till Båstad, att det är en hög svarsfrekvens.

Vad är det för kunder?

– Det är privatpersoner som placerar pengar i våra fonder, institutionella återförsäljare av våra fonder såsom försäkringsbolagen Skandia och Länsförsäkringar som säljer våra fonder, det är folk från fastighetsbolag. Det är en bred blandning. säger Norman.

Catella har vuxit fram väldigt snabbt från ingenstans. Hur kommer det sig att det har gått så bra?

ANNONS

– Det finns andra inom Catella som är bättre på att svara på det. Men det är ett fantastiskt företag. Vi är ett väldigt bra team, med bra ”go”.

Norman har på sistone rest med Thomas Johansson och varit tränare åt honom, så Norman är anställd på Catella på deltid.

– Vår överenskommelse är därför att jag spenderar 40-50 procent av en heltidstjänst på Catella.

Thomas Johansson hade en tuff match emot ryssen Nikolaj Davydenko under tisdagens spel i Franska Öppna i Paris, och förlorade. Nu ska Johansson till tyska Halle och ladda inför grästurneringen där.

Johansson jobbar också åt Catella som ”sportchef” för Swedish Open och har kontakt med spelarna.

Norman bor nu i Stockholm, efter att ha bott utomlands i 9 år.

Lagardère är ett av Frankrikes största börsbolag, och har en årsomsättning på totalt nästan 80 miljarder kronor.

Av vinsten före skuldräntor och skatt, kommer cirka 40 procent från Lagardères bokförlag, 30 procent från tidningar, tv och radio, 20 procent från tjänster inom resebranschen, detaljhandeln, och att sköta tågstationer och liknande, och 10 procent kommer från sportverksamheten.

ANNONS

Lagardères mål är att öka rörelseresultatet med 3-7 procent i år. Det avser resultatet före skuldräntor och skatt.

Hela Lagardère är värt 55-60 miljarder kronor på Parisbörsen.

I bolaget ingår även en ägarandel på 7,5 procent av flyg- och vapenbolaget EADS. Den ägarandelen är värd 8-9 miljarder kronor eller cirka en sjättedel av Lagardères värde.

I EADS ingår verksamheter som tillverkar stridsflygplan, militärhelikoptrar och missiler. Lagardère var med och grundade EADS, och Arnaud Lagardère själv är styrelseordförande i EADS.

Norges statliga pensionsfond valde under år 2005 enligt Wikipedia att inte äga några EADS-aktier, efter kritik mot att EADS tillverkar de viktigaste delarna för att göra ”klusterbomber”.

Under 2006 angav fonden att kritiken mot klusterbomberna ej längre var relevant, men fonden valde ändå att inte äga EADS-aktier på grund av EADS indirekta inblandning i att tillverka kärnvapen.

Så om man går på Båstadtennisen, stödjer man vapenindustrin?

– Det är en ganska dum slutsats, säger Laurent Carozzi som är investerarkontakt på Lagardère.

ANNONS

Han pekar på att Lagardère bara äger 7,5 procent av EADS, och att endast kanske 10-15 procent av EADS verksamhet är militär.

– Den största delen av EADS är tillverkning av de civila Airbus-flygplanen, och verksamhet inom rymdindustrin, säger Carozzi.

– Det var mer än vad jag visste att Lagardère säljer vapen. Vi tillhör Lagardères affärsområde ”Sport” som inte har med vapen att göra, säger Thomas Wallén på IEC.

– Pengarna som vi får in för Swedish Open, stannar i Båstad, garanterar han.

– Det är bra att Lagardère låter oss vara ifred och jobba med vårt. Lagardère ser potentialen med oss och att vi kan göra mycket mer, och annorlunda grejer i Båstad framöver.

Arnaud Lagardère är vd och största ägaren i Lagardère med cirka 10 procents ägarandel. Ägarandelen har alltså ett värde på 5-6 miljarder kronor.

– För två år sedan ägde han 5 procent i företaget, men har därefter köpt på sig 5 procent till, säger Carozzi.

Arnaud har ärvt sina pengar. Före honom var hans pappa Jean-Luc Lagardère vd i företaget.

ANNONS

– Sportverksamheten är mycket viktig för oss, säger Carozzi.

– Vi har skapat detta affärsområde från scratch på två år genom att köpa Sport Five, IEC och andra sporträttighetsföretag.

Enligt Carozzi är det en mycket attraktiv verksamhet, med en årlig tillväxt på 5-10 procent och goda vinstmarginaler på 15 procent.

Hittills är Lagardère Sport världsledande inom fotbollsrättigheter. Verksamheten täcker Europa, Asien och Mellanöstern.

– Nu planerar vi att bygga ledande positioner inom fler sporter, såsom cricket, tennis och golf.

– Vi avser att bli dubbelt så stora inom sport de närmaste 3-5 åren, säger Carozzi.

En stor del av expansionen väntas komma genom företagsköp.

– Detta är en bransch där det verkligen går att köpa företag, eftersom branschen består mest av många, små företag, säger Carozzi.

ANNONS

IEC är enligt honom en liten del av Lagardères sportverksamhet.

– Men IEC har en mycket intressant affärsmodell, säger Carozzi och pekar på att IEC:s idé är att leverera ”nyckelfärdiga” lösningar med sport-tv-sändningar till tv-kanaler världen över. Kanalerna får sportinnehåll som fyller hela tv-tablån i önskad omfattning, och passar in i kanalernas övriga tablå.

– IEC erbjuder därmed en ”one stop shop” för tv-kanalerna att köpa rättigheter ifrån, och dessutom är IEC organisatörer av tävlingar. De fixar allt, även kommentatorer.

Lagardère-aktien ligger för närvarande kring 45 euro.

– Aktieanalytikerna har varit skeptiska tidigare, men nu kommer allt fler med köprekommendationer, säger Carozzi.

Varför var de skeptiska?

– Aktier i mediabolag är inte särskilt populära på börsen just nu, säger han.

Carozzi pekar även på att Lagardère-aktien pressats av utredningar av om företaget insiderhandlade med sina EADS-aktier. Misstanken är att Lagardère sålde en stor mängd EADS-aktier innan EADS offentliggjorde att det nya flygplanet Airbus A380 drabbats av ytterligare förseningar, och att Lagardère var medvetet om förseningarna vid aktieförsäljningen.

ANNONS

– Vi vet att vi är oskyldiga, och nu börjar aktieanalytikerna inse det också. Samtidigt går själva verksamheten inom Lagardère bra, trots att det är ett tufft år för media. Och sportverksamheten är vår ”dolda juvel”.

När insiderutredningen kom igång i juni 2006, föll Lagardère-aktien.

– Vi sålde en del EADS-aktier i april 2006, och i juni kom beskedet att A380 var försenad. Det var ett långt mellanrum. Styrelsen i EADS upptäckte förseningen först i juni.

Lagardère var från början försvarsindustriföretaget Matra Defence, men huvudägarfamiljen Lagardère valde en förändring med inriktning mot civila flygplan och köp av mediaföretag.

Försvarsverksamheten knoppades av och slogs ihop med andra företag till EADS där Lagardère från början ägde 15 procent. Ägarandelen har successivt minskats till nuvarande 7,5 procent.

– Arnaud Lagardère är inte sugen på flygplan och försvarsindustri, och håller på att avyttra EADS-innehavet, säger Carozzi.

EADS står för ”European Aeronatic Defence and Space company”. Företaget är börsnoterat och baserat i Holland.

Ian Hammar

ANNONS

[email protected]

08-545 87 151

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]