Här är årets mest populära artiklar på Realtid.se.
Årets favoriter på Realtid.se
Mest läst i kategorin
Året börjar bra. Listan över finansstjärnornas lyxbilar är lång. Realtid.se åker med miljardärer i deras Ferrari. Men snart slår finanskrisen till på allvar. Skandaler och konkurser avlöser varandra. Bingo Rimér flyr till Thailand, Ingvar Kamprad ljuger, Reinfeldt blåser sina väljare och en ny tv-stjärna föds. Här är årets mest populära artiklar på Realtid.se.
1. Bingos okända bolag spårat till Thailand
Bingo Rimér har i det tysta flyttat sin verksamhet till Bangkok och Hongkong. I flera artiklar kartlägger Realtid.se Bingo Rimérs affärer, hans fiender och framtida partners.
2. Kamprad ljuger om Ikea-pengar
Ingvar Kamprad håvar in tiotals miljarder kronor varje år från Ikea till familjens egen ficka, erfar Realtid.se. Det står i strid med Ikea-grundarens uttalanden på senare tid.
3. Holstein: Kom tillbaka om tio år
Johan Staël von Holstein må ha fått sparken från Metro men han fortsätter att väcka reaktioner på Realtid.se. Genom sin egna kombination av frispråkighet och entusiasm har han lyckats behålla investerarnas förtroende. Men hur går det egentligen för de över hundratal företagen i den privata inkubatorn Iqube?
4. Så blåser Reinfeldts spinndoktor väljarna
Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann gjorde ett utspel den 15 mars i Dagens Industri med rubriken ”Så rustar vi Sverige för demografins påfrestningar”, baserat på en Sifo-undersökning. Men Realtid.ses granskning visade att undersökningen var en bluff. I följande artikel försvarar Schlingmann manipulationen.
5. Näringslivskändisarna som köpte dyrast lyxbilar
Sveriges främsta idrottare, popstjärnor, advokatbyråer och skandal-vd:ar har en sak gemensamt. De gillar snabba lyxbilar. Realtid.se börjar 2008 med att lista vem som kör vad.
6. Varning för ny istid
Medan växthuseffekten är på tapeten och på filmdukar runt om i världen belyser Realtid.se de brutala snöstormar som har lamslagit flera världsdelar. Med hjälp av datorsimuleringar hävdar amerikanska forskare att en ny istid kryper allt närmare.
7. Full gas i innerstan med Sven-Olofs Ferrari
Realtid.se:s reporter Ian Hammar åkte en tur med miljardären Sven-Olof Johansson i hans Ferrari. Turen skrämde slag på stockholmarna och Hammar som skriver: ”Med stor möda kliver jag ur den väldigt låga Ferrarin och känner mig alldeles yr. Den åktur jag just varit med om går knappt att beskriva med ord.” Artikeln blir omåttligt populär och citeras i övrig affärspress. Med Ian Hammar i spetsen gräver Realtid.se djupare i vilka som egentligen kör Ferrari. Detaljrikedomen är stor i efterföljande artiklar som Stekare kör utan nummerplåt och Stekare luftade sin Ferrari och Stekaren talar ut: Därför säljer jag Ferrarin.
8. Svenska 14-åringar utnyttjas av börsjätten Tele2
Realtid.se avslöjade hur fjortonåringar slavade i en förort, utan föräldrarnas tillstånd. Skolungdomar som jobbade för Stenbecks-bolaget Tele2 hade usla arbetsvillkor. Efter Realtid.se:s artiklar sade Tele2 upp avtalet upp med den oseriösa firman.
9. Nu slåss herrtidningarna om Spitzers eskortdam
Efter skandalen kring New York-guvernören Eliot Spitzer ökade intresset för den lyxprostituerade kvinna han gick till lavinartat. Den lyxprostituerade Ashley Alexandra Dupré blir föremål för Penthouse, Hustler och skivbranschen. Prostitutionshärvan svällde snabbt och en rik brittisk affärsman utpekades som en av klienterna.
10. Här gjorde polisen razzia
Fransk polis jagar svenskar kopplade till falska läkemedel. Polisen blir dock allt mer desperat och drar in mc-gäng i utredningen. I Sverige jagas en av de piratmisstänkta på Stureplan.
11. En Hermeles Dagbok
I början på hösten började journalisträven Bernt Hermele på redaktionen. Den 25 september är det inte bara premiär för hans blogg, Hermeles dagbok, utan även för RealTV där Bernt utser sig själv till tv-chef. Första inlägget på bloggen handlar om Hollywoodstjärnan Peter Stormare som begår premiärintervjun i RealTV.
12. Kaos på svenska ambassaden i Pakistan
Ambassaden i Islamabad går på knä och hinner inte med de tusentals ansökningar som strömmar in från personer som vill studera i Sverige. Ambassadens problem är bara en liten del av den röra som Riksrevisionen kritiserar högskolor och Migrationsverket för när det gäller utlandsstudenter på svenska lärosäten.
13. Svensk spekulationsflopp i Nasdaqbolaget Freestar
Hundratals svenskar kan ha spekulerat bort minst två miljarder kronor i Freestar Technology, ett okänt Nasdaqbolag med huvudkontor i Dominikanska Republiken, och där Ikea finns med bland kunderna.
14. Hemnet ska förbli monopol
Mäklarsamfundets uppmanar alla landets mäklare att inte samarbeta med andra sökmotorer än Hemnet. Samfundets vd Lars Kilander rasar och menar att Hemnet ska ha fortsatt monopol på marknaden. Ironiskt nog poppar ännu fler bostadssökarsajter upp efter utspelet.
15. ”Det är ytterst uppseendeväckande”
Kappahls vd Christian Jansson ville inte blanda in polisen när två män från Hells Angels kom in och hotade hans personal. Realtid.se skrev först om den mordhotade åklagaren Barbro Jönsson som sa sin mening om hotet mot Kappahl – och ledningens val att inte göra en polisanmälan.
16. Bara på Östermalm
Strax innan finanskrisen slog ner som en bomb och varslen stod som spön i backen var det fortfarande sommar och sol. Men inte för alla. Ica-kassörskorna på Östermalm var irriterade över att American Express lyxigaste kort förstörde kassaapparaterna.
17. 38 snabbväxande tillväxtbolag i konkurs
Kriterierna för att bli utsedd till gasellföretag är stenhårda. Men det behöver inte innebära att de behåller lönsamheten. Ett flertal av de snabbväxande företagen har redan gått i konkurs. Det framgår av Realtid.se:s genomgång. Ett av dem tillhör den mordåtalade Rade Kotur.
18. Vinge tangerar miljardstrecket
I mitten på mars fick advokatfirman Vinge ny vd, Michael Wigge. Realtid.se gjorde den första långa intervjun med honom på den nya posten. Wigge avslöjade att han hade tackat nej till uppdraget ett år tidigare. Men han ångrade sig. Realtid.se har sett att artiklar som rör juridikbranschen är väldigt populära och har därför utvecklat bevakningen rejält under 2008. Under hösten berättar Vinge-veteranen Fredrik von Baumgarten att han var färdig med kulturen på Vinge.
19. Ingen vågar trotsa partipiskan
Regeringen fick bakläxa av folket, av riksdagen och av EU. Alliansen pressade sina egna kritiker till tystnad. Liberaler som Fredrick Federley, Annie Johansson och Birgitta Ohlsson berättade för Realtid.se hur de tvingats kompromissa om sin egen ideologi. Debatten innebar genombrottet för bloggar och nättidningar som maktfaktor, men räckte inte hela vägen fram till en folkomröstning.
20. Företagare luras betala för nix-bluff
Teleskojarna i Thailand tar ett nej för ett hej. De hittar hela tiden nya vägar att lura svenskarna och är inte bara kreativa när det gäller att hitta nya offer på den svenska marknaden. De är också bra på att lura ungdomar till Thailand.
21. Adelsman fejkade fakturor till Finest.se
Chefredaktören för krog- och bloggsajten Finest.se, Alex Erwik, får betalt via fejkade fakturor. Som mellanhand i skattedribblandet agerar en känd adelsman med pr-firma i Stockholm. Finansmannen Olof Hedengren försökte rädda honom.
Alex Erwik kan fira jul med f-skattsedel. Medan Miss Inga och adelsmannen alltjämt saknar f-skattsedel.
22.
Konkursen en katastrof för musikbranschen
Den brittiska musikbranschen skakas av en av årets värsta nyheter. Timo Kangas krönika som berättade om Pinnacle Entertainment konkurs berörde många. 300-400 skivbolag drabbades i kraschen. Flera har lyckats skaffa nya distributörer men många av de brittiska oberoende skivbolagen har en tuff resa framför sig. Svenskar som ditsribuerades av Pinnacle var allt från Yngwie Malmsteen till Taken By Trees.
23. Omöjligt att proffsförvaltarna kunnat missförstå
Grekiskägda banken EFG gick till försvar mot att Helsingborgs kommun förlorade mångmiljonbelopp på en investering via EFG. Bankens vd Martin Nilsson underströk att EFG:s kunder över tiden har tjänat stora pengar på sina placeringar hos EFG totalt sett.
24. Swedbank kan riskera kreditsmäll på 30 miljarder
Även svenska banker drabbas hårt av finanskrisen. Realtid.se skrev en banbrytande artikel om varför analytiker förutspådde att Swedbank riskerar att åka på en kreditsmäll på hela 30 miljarder kronor. Efter artikeln följde flera långa kommentarer.
25. Lars O Grönstedts vilda år
Det är rubriken på en av årets mest populära krönikor som Timo Kangas har skrivit. Peter Rosts kritiska krönika om varför den svenska privatiseringen av apoteksmonopolet resulterar i en kostnadskatastrof blev omdiskuterad. Liksom hans senaste krönika om lycka. Krönikör Marika Ehrenkrona tar också upp förhållandet mellan pengar och lycka och i sin julhälsning varnar hon, skarp som vanligt, om den falska godheten som skimrar över högtiden.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.