Realtid

Ännu ett läkemedels- bolag åker dit

administrator
administrator
Uppdaterad: 28 okt. 2008Publicerad: 28 okt. 2008

Läkemedelsindustrin räddar ett oändligt antal liv varje år. Det är en industri som gör mer gott än nästan någon annan sektor inom det privata näringslivet. Men ändå så lider den här industrin av ett lika dåligt rykte som begagnade bilhandlare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som en tidigare
läkemedels-vd
tycker jag så klart det här är beklämmande.

Men samtidigt är det dåliga ryktet väl förtjänat. För när man har ansvar för liv och död för jordens befolkning så får man finna sig i att man blir granskad i sömmarna lite mer noggrant än om man säljer trädgårdsmöbler.

Nu senast är det Eli Lilly som verkar vara på gång att åka dit så det ryker om det. I veckan som gick så sade företaget att det avsatt 1,4 miljarder dollar för att betala bland annat böter för olaglig marknadsföring av Zyprexa, som används för att behandla schizofreni.

Det är klart att schizofreni ska behandlas. Det är en fruktansvärd psykisk sjukdom som gör att de som drabbas helt tappar verklighetsuppfattningen och får hallucinationer och hemska vanföreställningar som kan leda till att den drabbade blir helt oförmögen att ta hand om sig själv.

Det finns inget objektivt biologiskt test för schizofreni, även om studier tyder på att både genetik och biokemi är viktiga orsaksfaktorer. Senare tids forskning fokuserar på neurobiologins roll i sjukdomen, men ingen organisk orsak har ännu identifierats. På grund av att det inte finns något objektivt sätt att testa diagnosen ifrågasätter vissa galenskapare schizofrenins status som en sjukdom, men har man någon gång arbetat på en psykklinik så ifrågasätter man inte hur sjuka de här patienterna är. Personer med schizofreni lever ofta tio till tolv år kortare än de utan denna sjukdom och har ofta fysiska hälsoproblem och hög självmordsfrekvens. Arbetslöshet och fattigdom är vanliga.

Så det är klart att schizofreni ska behandlas och att vi alla är glada att det finns läkemedelsföretag som forskar fram nya mediciner som kanske kan hjälpa till.

Problemet är när läkemedelsföretag som Lilly marknadsför sina produkter på ett sätt som inte är vetenskapligt bestyrkt. När det gäller Lillys Zyprexa så pågår det två stora förundersökningar som sköts av justitiedepartmentet i USA. I Sverige ser vi sällan sådant här, inte för att läkemedelsbolagen är så gulliga i Sverige, utan för att lagstiftningen i Sverige är mycket gulligare än lagstiftningen i USA.

Lilly har nu avsatt den enorma summan på 1,4 miljarder dollar för att kunna betala böter till staten i USA och för att ingå i förlikningsavtal med massor av patienter som säger sig blivit skadade av Zyprexa. Enligt kritiker så har företaget marknadsfört Zyprexa som hjälp mot sjukdomar som det inte blivit godkänt för av det amerikanska läkemedelsverket. Zyprexa har även sagts kunna orsaka stor viktuppgång och till och med diabetes.

ANNONS

Men man kan sätta den här enorma summan i perspektiv genom att notera att Zyprexa, som lanserades redan 1996 har sålt för över 35 miljarder dollar. Och då blir inte 1,4 miljarder så mycket. Man ska också notera att det faktum att Lilly redan tidigare lagt undan ytterligae 1,2 miljarder dollar för att bli av med 31.000 stämningar gör att även om totalsumman nu ligger på runt 3 miljarder dollar, så är det ändå bara tio procent av försäljnigen.

Och kanske det här är förklaringar till varför falsk marknadsföring fortfarande lönar sig i läkemedelsbranschen.

Men det är inte bara Lilly som åker på sådana här jätteskadestånd. Ett annat stort företag, Pfizer, berättade också förra veckan att det företaget skulle betala nästan 900 miljoner dollar i böter och skadestånd för Celebra och Bextra.

Pfizer hoppas att de pengarna kommer att leda till förlikning av över 90 procent av stämningarna som samlat sig relaterat till de två läkemedlen. Plus att man blir av med anklagelser från 33 enskilda stater i USA som hävdar att företaget bedragit dem när de sålt de här produkterna.

Det kommer att leda till rejäla utbetalningar till både enskilda och till skattebetalare.

I Sverige händer naturligtvis inte sånt här. Patienter får sällan några större summor och staten får i princip ingenting. Inte för att läkemedelsföretagen är så mycket duktigare i Sverige, utan för att svenska politiker har varit så flata att det inte finns någon lagstiftning med bit i. Det är knappt man kan tro det är sant att sossarna satt vid makten under större delen av nittonhundratalet när man ser hur tandlös den svenska lagstiftningen är mot storföretagen.

Och det är det heller ingen som vill ändra på i dag, varken politiker eller företag.

För i Sverige är vi ju så gulliga och har samförståndsanda.

ANNONS

Bland det värsta ett läkemedelsföretag i Sverige kan råka ut för om man gör riktigt falsk marknadsföring är att man kanske får en liten smäll på fingret av läkemedelsindustrins egna ombudsman, och får betala 100 000 kronor i böter till Läkemedelsindustriföreningen.

Skrattretande, tyckte jag när jag först blev vd i Sverige.

Sanningen är att under 2006 fälldes 27 läkemedelsföretag i Sverige för sammanlagt 62 fall av regelvidrig reklam. Vid arton tillfällen dömde industrins egen branschdomstol ut det högsta straffbeloppen på 100.000 kronor.

Gulligt, eller hur?

De värsta fallen gällde bolag som kört samma annonser om och om igen, trots att de fällts och bötesbelagts en eller två gånger tidigare. Det verkade som om företagen struntade i straffen.

Undrar varför?

Kanske futtiga 100.000 kronor inte var så mycket?

”Läkemedelsföretagens marknadsföring är strängt reglerad, både i lag och i branschens eget självsanerande regelsystem”.

ANNONS

Påstås det.

Övervakningen har under många år skötts av industrins branschdomstol (Nämnden för Bedömning av Läkemedelsinformation (NBL) och Informationsgranskningsmannen (IGM). Till NBL anmäler även myndigheter (som till exempel Läkemedelsverket) reklam de tycker bryter mot lagar och regler.

Så myndigheterna anmäler överträdelser till branschens egna företrädare!

Endast i samförståndets Sverige kan man tycka ett sådant system är ”normalt”.

Kanske det inte är så konstigt att det är nästan omöjligt att få ett riktigt skadestånd när läkemedelsföretag gjort fel i Sverige och att staten sällan får in några pengar alls i böter?

Vi får vara glada att Sverige i alla fall är så gulligt.

Men om man vill ha något mer än gullighet och samförstånd, om man vill att även svenska chefer ska ta ansvar för sina beslut, då krävs det att vi ger våra politiker en ordentlig spark i baken så att de vaknar upp från sin Törnrosadröm och inser att svenska patienter och det svenska samhället också har rätt att bli ordentligt ersatta när de blivit lurade eller bedragna av storföretagen.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS