Realtid

Anders Wall beredd köpa upp företag

administrator
administrator
Uppdaterad: 09 okt. 2008Publicerad: 09 okt. 2008

Recessionen kommer att vara minst tre till fyra år, varnar Anders Wall. Beijer Alma-koncernen ser köpmöjligheter i krisens släpljus.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

USA-notering – ger det verkligen högre värdering?

23 mars 2025

LONDON När Anders Wall och Beijer Almas vd Bertil Persson var i stan var hela Londons finansvärld i gungning. Instängda på finansdepartementet satt den brittiska finansministern och ett halvdussin bankchefer och spikade ihop en livbåt för de sjunkande bankerna.

Anders Wall kan rida ut stormen. Beijer Alma koncernen, där han, via eget ägande och de fonder han sköter, har en majoritet, ser recessionen som en möjlighet att köpa upp företag, som inte klarar krisen.

– Men de måste passa in i vår strategi, vi vill inte växa för växandets skull, säger Bertil Persson.

Bertil Persson erkänner att visst kommer åtstramningen även att drabba Beijer Alma, men med ett samlat börsvärde på 2 miljarder kronor är de små nog att vara flexibla.

– Och vi har medvetet valt att bli stora inom mycket smala nischer. Lesjöfors står för 64 procent av vår omsättning och är Europaledande inom fjädertillverkning för telekom- och fordonsindustrin. I Storbritannien är vi faktiskt störst.

Kabeltillverkaren Habia har också nischat in sig väl och de två företagens framgång har satt spår i vinsten för Beijer Alma.

– Vi kan inte tala om vinsten för tredje kvartalet än, men det pekar uppåt från andra kvartalet och vinsten för året tom andra kvartalet uppgick till 304 miljoner kronor, sju procent bättre än året innan.

Både Wall och Persson ser det som en styrka att Beijer Alma är en långsiktig ägare.

ANNONS

Och Anders Wall erkänner att det är självklart enklare att också ha starka och eniga aktieägare som delar ledningens vision.

– Vi blir inte så beroende av vad analytiker och media säger om oss.

Vad för slags köpobjekt letar Beijer Alma efter?

–Vi letar efter två slags företag: dels de som passar in antingen med Habia eller Lesjöfors, det vill säga konkurrenter och dessutom söker vi också efter ett tredje ben att stå på. Något helt nytt och då talar vi om ett företag med 500 miljoner till 1 miljard kronor i omsättning.

Anders Wall har levt igenom decennier av upp- och nedgångar och han medger att det inte finns någon solklar lösning på den finansiella krisen.

– Politikerna kan inte sortera ut detta på egen hand, men jag har svårt att tänka mig att regeringen kommer acceptera att de svenska skattebetalarna står i ringlande köer för att tömma sina bankkonton. Frågan är om man kommer söka en lösning centralt, som vi sett i USA eller om det blir land för land som i Europa.

Girigheten ser han som en orsak till nedgången.

– Men vi borde ju också ha lärt oss att vi lever i en cykel som upplever en nedgång vart sjunde, åttonde år. Jag räknar med att denna gång kommer det ta minst tre till fyra år innan vi är tillbaka. Men frågan är, har vi då lärt oss läxan?

ANNONS

Anders Wall har alltid sporrat unga entreprenörer, vilka råd ger han i dag?

– Om jag startade nu skulle jag satsa på behandling av kärnkraftsavfall, sophantering och främst av allt, jag skulle investera i vatten. Bristen på vatten kommer att bli nästa generations stora problem.

Aktierna dalar och under den senaste månaden har London upplevt en hausse i priserna för modern konst. Anders Wall har en gedigen konstsamling, rekommenderar han konst istället för aktier?

– Jag började köpa modern amerikansk konst på 60-talet när mina rika kompisar köpte holländska mästare, som jag inte hade råd med. Det var en bra investering, inte bara finansiellt. Jag lärde känna de amerikanska konstnärerna och de har gett mig stor glädje, men om jag skulle börja i dag skulle jag investera i indisk eller kinesisk konst.

– Men affärer och karriär är inte allt, säger Anders Wall med ett leende, jag har sett alltför många som gjort en strålande karriär och när de gått i pension, har de bara tynat bort. Man måste ha andra intressen i livet.

Anders Wall må själv närma sig pensionåldern, men med sina välgörenhetsfonder, Svenskt Tenn, konstsamlingar och skytte finns det ingen risk att han tynar bort.

Pia Helena Ormerod

frilansskribent i London

ANNONS

[email protected]

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS