Aktiespararna skärper bevakningen i frågorna tre.
Aktiespararnas hårdare krav på bolagen
Mest läst i kategorin
Aktiespararna riktar nu hårdare krav på bolagen. Styrelsens engagemang ska skärskådas, de vill införa krav på en fungerande policy och process vad gäller frågor kring korruption. Sist men inte minst ska ljus riktas mot bredare program när det gäller ersättningar. Dessa tre kärnfrågor ska Aktiespararna driva inför årets cirka 500 bolagsstämmor, skriver de i ett pressmeddelande.
Aktiespararnas åsikter finns sammanfattade i förbundets Ägarstyrningspolicy. För året kommer särskilt ljus att riktas mot tre kärnfrågor. Den första handlar om att skärskåda styrelsens engagemang i och med att styrelsearbetet i noterade bolag blivit mer omfattande det senaste decenniet.
– Styrelser får allt större ansvar och dessutom växer deras arbetsbörda. Att sitta i 5-6 styrelser är ok men att sitta i fler är svårt men det får man bedöma från fall till fall. Våra 45 bolagsstämmobevakare kommer skärskåda styrelsens engagemang. Vi har en uppfattning om att många styrelseledamöter helt enkelt har för mycket att göra, säger Aktiespararnas vd Carl Rosén till Realtid.se.
Den andra frågan handlar om korruption. I TeliaSonera och en rad andra multinationella bolag utanför Sverige pågår utredningar om misstänkt korruption. Sköts inte dessa frågor på rätt sätt utsätts aktieägarna för stora risker.
– Vi kräver en fungerande policy och process i de bolag som verkar i känsliga länder, fortsätter Rosén. Lagstiftningen har blivit tuffare i hela världen, det finns en allt större risk med korruptionsproblem och TeliaSonera visade att frågan är viktig.
Den tredje frågan fokuserar kring ersättningar, något som har kommit att ta allt mer tid under årsstämmorna. Aktiespararna driver frågan om bredare program.
– Utvecklingen av ersättningssystemen går mot allt fler aktiesparprogram. Dock saknas den förankring som det var tänkt att dessa program skulle få i de breda folklagren. Aktiespararna kräver att programmen ska vara breda och erbjuda möjlighet för flertalet anställda att köpa eller tilldelas aktier i bolaget, säger Rosén.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.