Skruvarna hamnar rätt i fabriken i Åtvidaberg. Kontraktstillverkaren Partnertech ökar farten och förklaring är fler order på mobilsystem. Men tänker huvudägaren Johan Björkman flytta produktionen till Polen?
Åh, vilken partner!
Mest läst i kategorin
Partnertechs omsättning för årets första nio månader ökade med 28 procent och omsättningen passerade miljardstrecket. Samtidigt vändes rörelseresultatet från en förlust på 20 miljoner kronor till en vinst på 46 miljoner kronor, visar niomåndersresultatet som presenterades på måndagseftermiddagen. Och takten skruvas upp, under tredje kvartalet var volymtillväxten 37 procent. Det är sjätte kvartalet på raken bolaget visar ett förbättrat resultat.
Förklaringen finns i en lång rad stora order som Partnertech dammat hem under året. Bland de största finns uppdrag om tillverkning till basstationer åt ett inte namngivet telekombolag värt 100 miljoner kronor och uppdrag om tillverkning åt Cash Guard (100 miljoner årligen), dvd-skivtillverkaren M2 (80 miljoner årligen) och Swed-Dish Satelitte Systems (100 miljoner årligen i tre år). Därtill bolagets största order hittills: Svenska spelsystemföretaget Essnet har beställt pc-baserade spelterminaler för 450 miljoner kronor för leverans under de kommande tre åren.
Låter det som ett företag som planerar att flytta produktionen till låglöneländer? I dag har Partnertech 1.300 anställda varav 300 arbetar i företagets två anläggningar i Polen och ett tjugotal i USA.
– Vi har främst svenska kunder. 90–95 procent av beställningarna görs av svenska företag eller svenska enheter, säger Jonas Arkestad, ekonomidirektör på Partnertech.
Kommer anläggningarna i Polen att växa?
– Vi hoppas expansionen i Polen kan fortsätta, men det ligger ingen strategi bakom. Produktion i Sverige och Polen går att kombinera, säger Jonas Arkestad.
Partnertechs anläggning i Sieradz i Polen håller på att byggas ut. Jonas Arkestad tror att antalet anställda kan växa till upp mot 600 totalt i Polen om ett år.
I början av oktober blev det trubbel med facket i Åtvidaberg. SVT stormade in och gjorde inslag om polska arbetare som fick 4.000 kronor i månadslön.
– Det blir vanligare med entreprenörer från Europa, det är inget problem. Problemet är lönedumpningen, säger Christer Persson, ansvarig för utlandsavtal på fackförbundet Metall.
Han förklarar att Partnertech i Sverige är bundet till avtal.
– Det har ingen betydelse om företaget har avtal i Polen, de polska avtalen gäller inte här, säger Christer Persson och förklarar att de ställer krav på att företaget tecknar avtal även för polackerna i Sverige.
– Det ska vara konkurrens på lika villkor, de ska ha minst 121,24 kronor i timmen, säger Christer Persson.
Ekonomidirektören Jonas Arkestad avdramatiserar det hela. Han förklarar att det handlar om ett 20-tal polacker som är i Sverige tidsbegränsat.
– De studerar vissa produktioner som tranfereras ner till Polen när det blir större serieproduktioner, säger Jonas Arkestad.
När är sista dagen för polackerna i Sverige?
– Det vet jag inte, faktiskt, säger Arkestad.
Företaget erbjuder också produktion i Kina, dels i en egen liten anläggning och dels via partners.
– Vi lägger pyttepyttelite i Kina, säger Jonas Arkestad.
Huvudägare i Partnertech är förvaltningbolaget Skanditek, som äger 40 procent. Bakom Skanditek står den för skattebrott och insideraffärer misstänkte finansmannen Johan Björkman. På ett år har han kunnat se värdet på Partnertechinnehavet stiga med 90 miljoner kronor från 117 miljoner till 207 miljoner kronor.
Kursen har sedan 27 oktober 2003 gått från 35,80 till måndagens 64 kronor. I september gav Veckan Affärer en köprekommendation på aktien och menade att kursen kommer att nå 100 kronor i slutet av nästa år.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.