Realtid

Affärsresor till London kan vara skattefälla

administrator
administrator
Uppdaterad: 18 dec. 2007Publicerad: 18 dec. 2007

Om du gör fyra resor till Storbritannien per månad riskerar du att fastna i den brittiska skattefällan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

LONDON Det behövs bara fyra resor till Storbritannien per månad för att utländska besökare ska riskera att fastna i den brittiska skattefällan. Detta enligt det förslag som den brittiska regeringen har lagt fram och som ska genomföras i april 2008.

Enligt skatte-experter komer det att leda till de tuffaste reglerna i världen, där det räcker med 90 dagars vistelse i landet för att kunna nås av skatteverkets långa arm.

Nu är det förstås främst britter de nya skattereglerna vill klämma åt. Det finns enligt skatteverkets beräkningar minst 17.000 britter som har sin hemvist i något europeiskt skatteparadis, men får sin huvudsakliga inkomst från arnbete utfört i Storbritannien. Mest känd av dessa är mångmiljardären Sir Philip Green, som äger bl.a. Top Shop och Miss Selfridge.

För tre år sedan belönade han sig själv med en bonus på hela 1,3 miljarder pund, en summa som även en partner på Goldman Sachs skulle uppskatta. Så dock inte skatteverket, eftersom Sir Philip är bosatt i Monaco. Varje tisdag morgon kommer han till London och jobbar till torsdag kväll på sitt högkvarter innan han tar sitt eget plan tillbaka till Monte Carlo.

Nu kommer även hans resedagar att räknas som skattegrundande, så antingen får han dra ner på sina dagar i London eller skatta för sina miljarder.

Skatte-experterna på The Chartered Institute of Taxation varnar att de nya reglerna betyder att ett besök som varar över natt kommer att räknas som två dagars vistelse och det betyder att affärsresenärer kan besöka Storbritannien högst 45 gånger per år, färre än fyra besök per månad i snitt.

Regeringen hoppas att dessa nya regler ska öka skatteintäkterna med 125 miljoner pund per år under de kommande tre åren. Skatteinstitutets talesman påpekar för Finnacial Times att dessa nya regler inte bara är oklara utan alltför snäva och institutet förslår i stället att gränsen ska dras vid 120 dagar per år istället för de föreslagna 90 dagarna.

Pia Helena Ormerod

ANNONS

frilansskribent i London

[email protected]

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]