31-årige Kweku Adoboli spekulerade bort 1,3 miljarder pund för den schweiziska storbanken UBS.
Adoboli väljer Nick Leesons advokater
Mest läst i kategorin
Den Ghana-födde mäklaren greps natten till torsdag. Nyheten om skandalen ledde till att 4 miljarder pund i tillgångar raderades på grund av det börsras som följde. Fonder för tusentals pensionärer påverkades, rapporterar brittiska The Telegraph.
På fredagen riktades formella brottsmisstankar om bedrägeri mot Kweku Adoboli som anklagas för att ha dolt stora förluster i sin egen handel.
Enligt Wall Street Journal försvaras Adoboli av advokater från London-baserade Kingsley Napley, samma byrå som representerade Nick Leeson efter skandalen i Barings på 1990-talet.
Mannen, som utbildade sig vid universitetet i Nottingham, arbetar med att ge råd till kunder om vid vilka priser man ska gå in och köpa och sälja olika tillgångar.
Exakt hur personen ifråga har lyckats skapa så stora förluster är inte klart.
Många överraskades av beskedet eftersom man har räknat med att bankerna har eliminerat den här typen av risker efter fallet med Jérôme Kerviel, som arbetade vid Société Générale och spekulerade bort 4 miljarder pund 2008.
Kweku Adobolis pappa är en pensionerad FN-medarbetare och hans kommentar var att sonen har gjort : ”ett misstag eller en felaktig bedömning”.
Han meddelade också att man läser om allt som har skett och att familjen är fullständigt bedrövad över det som har inträffat:
– Jag gav barnen en uppväxt där man skulle frukta gud och uppskatta anständighet, säger pappan till The Telegraph.
Kweku Adoboli utbildade sig vid internatskolan Ackworth nära Pontefrakt i västra York. Han beskrivs av de forna klasskamraterna som ett datorgeni och hans närmaste vänner kallar honom en avslappnad och lycklig person.
Han har samtidigt talat om att han har känt av en stor press på jobbet mycket till följd av den turbulenta ekonomin. Kweku har liknat det hela vid en kamp och strax före att han arresterades framgick att han hade ändrat sin status på Facebook till ”I need a miracle”.
Den förlust som UBS nu har upptäckt motsvarar ungefär lika mycket som banken hoppats spara globalt genom att skära ned personalstyrkan med 3.500 personer.
Banken påpekade att ingen av kunderna har drabbats till följd av den spekulativa handeln, men enligt analytiker kan UBS rykte få sig en rejäl törn.
UBS vd, Oswald Gruebel, har meddelat att den otillåtna handeln kan innebära att UBS går med förlust under det tredje kvartalet. UBS har 6.000 anställda i Storbritannien och 65.000 globalt.
Enligt The Telegrah gör det senaste fallet att man måste ifrågasätta landets myndigheter som misslyckades med att upptäcka den otillåtna handeln trots regleringar som innebär att bankerna måste ha en kontinuerlig övervakning av sina anställdas handel.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.