Realtid

"42 miljoner räcker inte"

Helene Rothstein
Uppdaterad: 05 feb. 2009Publicerad: 05 feb. 2009

Ängsö slott är till salu. Stiftelsen som äger slottet tror på mångmiljonbelopp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Naturreservatet Ängsö ägs av Westmannastiftelsen och ska säljas till privat köpare.

Stiftelsen har gått back med tre miljoner per år de senaste åren efter det att Västerås kommun och övriga kommuner i Västmanland samt landstinget Västmanland slutade att ge driftsbidrag 2007.

Redan i maj förra året skrev VLT att stiftelsen som drivit Ängsö var på väg mot konkurs och förhoppningen var att kommun, länsstyrelse och landsting skulle de rädda den.

Förra veckan fick stiftelsen ta del av utredning angående Ängsös framtid och bestämde sig då för att sälja ön.

Realtid.se har kollat upp taxeringsvärdet av Ängsö som uppgår till 42,2 miljoner kronor.

Området består av 2.910 hektar mark och 4.000 hektar vatten.

– Taxeringsvärdet ska ligga på 75 procent av marknadsvärdet så marknadsvärdet så det handlar väl om runt 56 miljoner, säger Roine Törnlund på Skatteverket till Realtid.se.

Han tillägger att slottet på ön inte är med i värderingen, inte heller de 10.000 kvadratmeter mark som omger slottet.

ANNONS

Roine Törnlund tillägger att om stiftelsen säljer byggnaden till en privatperson för boende kommer taxeringläget för slottet att se annorlunda ut.

Ulf Nygren är ordförande för stiftelsen.

– Det är en kommunal stiftelse som sedan tidigt sjuttiotal har fått stöd av alla kommuner i länet. Men sedan 2007 skickar man inte in en krona till bidrag, säger han.

Hur kommer det sig?

– Man var väl troligen missnöjd med den tidigare förvaltningen, den tidigare styrelsen. Nu har vi en ny styrelse sedan sommaren 2007.

Vad var man missnöjd med?

– Stiftelsen hade hand om all turismverksamhet i hela länet. Man hade ett antal friluftsområden som man har sålt av under tiden som har gått.

Vad har pengarna gått till?

ANNONS

– I stort till driften av Ängsö. Vi har levt på eget kapital och går med förlust med tre miljoner per år. Jag har själv ha varit med och jagat i det här. Varken kommun eller landsting vill ta i frågan.

– Nu har de äntligen talat med varandra och vi har haft en formell utredare. Sen måste vi följa stiftelsens regler och stadgar. Vi kan enligt dem skänka den till kommunal eller statlig myndighet. Men staten, i form av länsstyrelsen säger nej tack. Landstinget i Västmanland har redan sagt nej och kommunstyrelsen i Västerås har möte i dagarna och ska enligt förhandsinformation även de säga nej tack.

Varför?

– Man har inte pengar nog till att hand om driften. Och då måste vi gå ut och sälja det på öppna marknaden. Formellt kan vi inte ta det beslutet ännu men i praktiken är det taget. Vi har nästa möte den 17 februari.

Sedan slutet av 1960-talet har Westmannastiftelsen förvaltat Ängsö och stiftelsens uppgift har varit att värna och främja miljö, natur och friluftsliv i Västmanland.

– Från vår sida vill säkra att västmanlänningar har tillgång till området. Men vår uppgift just nu är att värdera allt ordentligt, säger Ulf Nygren.

– Taxeringsvärdet räcker inte långt. Det finns ett femtiotal torp som hyrs ut, tre jordbruksfastigheter och ett skogsområde på fastlandet samt ett antal småöar, fortsätter han.

Det är ingen enkel process som väntar.

ANNONS

– Det är väldigt många föreskrifter eftersom det är ett naturreservat detta kommer att styra värdet av fastigheten. Nu håller en jurist på att ta fram första underlaget sen måste två oberoende värderingsföretag gå in. Och tack vare att det är jordbruk så är EU-regler med bidrag inblandade.

Vart ska alla pengarna gå?

– Ja, de ska stanna kvar i stiftelsen. Vi ska ju värna för naturvård och friluftsliv i Västmanland

Det blir mycket pengar?

– Ja, det blir stora pengar.

Kommer privatpersoner få ta del av det?

– Nej, det har jag svårt att tänka mig.

Vad kan det bli för köpare?

ANNONS

– Vår utredare är övertygad om att det finns en köpare. Behöver inte vara en svensk. Det kan ju vara någon från kontinenten.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]