Realtid

1.500 miljarder i stabilitetsplan

administrator
administrator
Uppdaterad: 20 okt. 2008Publicerad: 20 okt. 2008

UPPDATERAD (2) Genom att garantera bankernas finansiering med 1.500 miljarder kronor ska regeringen dämpa finansoron.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men motkrav på mindre arvoden och bonusar ska ställas på bankerna.

Kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell och finansminister Anders Borg presenterade på morgonen sin stabilitetsplan för att lösa finanskrisen. Med 1.500 miljarder vill man garantera bankernas och bostadsinstitutens finansiering.

Enligt finansminister Anders Borg kommer bankerna inte opåverkat att få utnyttja stödet. Restriktioner på arvoden och bonusar för till exempel vd:ar i banker ska följa med åtgärderna. Riksgälden får ett stort inflytande om vilka krav som ska gälla.

En annan utgångspunkt för planen är att den inte ska snedvrida konkurrensen.

– Stöd till den ene ska inte innebära att vi stjälper den andre, sade kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell, som också underströk att det är bankerna och deras aktieägare som ska stå för eventuella förluster.

– Det ska inte vara den vanliga skattebetalaren som sitter med notan i knät när det här är klart.

Enligt Odell omfattas ett hundratal banker av de statliga garantierna, och finansdepartementet gör bedömningen att samtliga banker och bolåneinstitut kommer att teckna avtal om statliga garantier.

– Det skulle förvåna mig väldigt mycket om man avstår från att söka garantier för att man vill behålla höga bonusar, sade Odell på presskonferensen.

ANNONS

Stabilitetspakten togs emot väl. Riksbankschefen Stefan Ingves välkomnar i ett uttalande på Riksbankens webbplats regeringens förslag. Han anser att den kommer att stärka förtroendet och bidra till att förbättra marknadens funktionssätt. Även Swedbank och Nordea gick ut med positiva uttalanden efter räddningspaketet.

Handelsbanken är inte i behov av statliga garantier och tänker med största sannolikhet därför inte utnyttja möjligheten att få kreditgarantier i det nya jättepaket som regeringen presenterat, enligt uppgift till TT.

Banken har heller inte deltagit i tidigare andra former av garantiprogram som florerat de senaste veckorna.

Henrik Mitelman, chefsanalytiker på SEB, tycker att de 1.500 miljarderna ska ses som en viktig psykologisk signal, men hade på förmiddagen inte sett några tydliga effekter än på marknaden.

– Men det är ett mycket ambitiöst garantiprogram, som kommer mildra oron på bank- och finansmarknaderna. Den kommer att underlätta bankernas refinansiering under det närmaste halvåret.

Garantiprogrammet på 1.500 miljarder kommer inledningsvis att gälla till den 30 april 2009 men kan förlängas, som längst fram till sista december 2009. Endast institut med minst 6 procents primärkapital och minst 9 procents totalkapitaltäckning får ta del av garantin, enligt förslaget. Garantin riktar sig mot alla typer av obligationer, certifikat och andra skuldförbindelser under förutsättning att de inte är efterställda och så länge löptiden är över 90 dagar men under 5 år. ”Komplexa och strukturerades produkter undantas”, skriver finansdepartementet.

Garantiprogrammet kommer att administreras av Riksgälden. Hela stabilitetsplanen ska godkännas av EU-kommissionen innan den träder i kraft. Dessutom ska riksdagen ge klartecken.

I planen finns även en stabilitetsfond föreslagen som får 15 miljarder kronor. Målet är att den tillsammans med insättningsgarantin på 18 miljarder kronor ska utgöra 2,5 procent av BNP inom 15 år. Finansieringen sker med en stabilitetsavgift som tas ut av samtliga kreditinstitut i Sverige.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS