Svenska Valutagruppen försattes i konkurs för tre år sedan. 120 miljoner kronor i guld går inte att spåra. Hundratals kunder är drabbade. Inget åtal har väckts.
120 miljoner upp i rök
Mest läst i kategorin
I samband med att Svenska Valutagruppen försattes i konkurs för tre år sedan, den 13 mars 2009, publicerade Realtid.se en artikel om bolagets måltavlor.
Investerarna fanns över hela Sverige. Många var äldre personer, andra var bolag med säte i mindre orter runt om i Sverige.
Advokat Bengt Norell i Skellefteå hade investerat 1,3 miljoner kronor som han inte sett röken av sedan konkursen.
– Jag har inte hört något från konkursförvaltaren på länge. Det sista vi hörde var att han var ganska pessimistisk. Hans fokus har legat på att hitta tillgångar men vi har inte fått särskilt konkreta uppgifter, säger Norrell nu till Realtid.se.
Han tänker inte så ofta på den gigantiska konkursen.
– Det är ingen personlig katastrof. Sån´t här händer och jag har gått vidare.
För drygt två år sedan häktades Svenska Valutagruppens företrädare Alfonso Bermudez Granlund, misstänkt för grov förskingring av 80 miljoner kronor och grov oredlighet mot borgenärer gällande 10 miljoner kronor som försvann kort efter Svenska Valutagruppens konkurs i mars 2009. I mitten av maj 2010 försattes Alfonso Granlund, Svenska Valutagruppens ägare på fri fot.
Sedan dess har inte mycket hänt.
På Stockholm tingsrätt väntar man fortfarande på eventuellt åtal från statsåklagare Berndt Berger vid internationella åklagarkammaren.
– Förundersökning pågår fortfarande och jag kan inte gå ut och berätta om vad som görs just nu, säger Berger till Realtid.se.
Under de tre år som har förflutit efter konkursen har fastighetsägaren Sverker Lindeberg, 76, i Karlskrona grämt sig över att han inte sålde sina investerade miljoner innan Svenska Valutagruppen kraschade.
– Utvecklingen i bolaget var ju bra riktigt länge men just därför återinvesterade jag hela tiden i bolaget, säger Lindeberg till Realtid.se.
Precis innan konkursen funderade han på att plocka ut pengarna. Men det blev aldrig av.
Då och då får han nyheter från konkursförvaltaren men Sverker undrar fortfarande vad som hände, egentligen.
– Konkursförvaltaren försöker spåra pengarna men man hittar nog inte allt. Det finns ju ingen ordentlig redovisning. Det blir kanske en tio procent som man får tillbaka. Ägaren är ju stämd och jag undrar så hur det har gått för honom. Frågan är ju om han själv blev lurad.
För ett par år sedan hade Sverker Lindeberg kontakt med andra investerare som också förlorat pengar. Särskilt en man i Stockholmstrakten som, liksom Sverker, hade investerat över en miljon kronor. De pratade en del om vad som hade hänt och vad konkursen möjligen berodde på. Men med tiden har de tappat kontakten och de 1,6 miljoner kronor som Sverker Lindeberg och alla andra investerade är fortfarande borta.
Alfonso Bermudez Granlund har med åren fått se en kraftig löneminskning. Från dryga 39 miljoner kronor i taxerad förvärvsinkomst 2008 till 94.000 kronor 2010.
Konkursförvaltare Björn Backman vid Foyen Advokatfirma upplyser om att det inte händer mycket i konkursutredningen just nu.
– Det torde inte ske mycket under ytterligare några månader framöver. Jag avvaktar att något händer påtagligt på rättsvårdande myndigheter, skriver han i ett mejl till Realtid.se.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.