Bedrägeri bakom filmen om Garbos liv?

Den efterlyste ekobrottslingen Björn Höglund hann inleda en karriär i Hollywood innan polisen slog till.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2009-11-10

Han var Executive Producer i projektet att göra en film om Greta Garbos liv.

Anmäl dig till Teknik, Media och Telekom-nyhetsbrevet som kommer ut på tisdagar.

En skådespelerska som får sitt stora genombrott efter 14 års väntan. En ekobrottsling på flykt som gömmer sig i Hollywood. En snart 80-årig showbiz-legendar som drömmer om att göra en storfilm om Greta Garbos liv.

Filmprojektet "Garbo" bjuder på stor dramatik redan innan kameran har börjat rulla.

Som Realtid.se tidigare har berättat greps den internationellt efterlysta ekobrottslingen Björn Höglund under dramatiska former i Hollywood för en dryg vecka sedan.

Under sin tid på rymmen från Sverige arbetade han bland annat åt Carl Freers bolag Media Power och Getfugu.

Nu kan Realtid.se avslöja att han också hade en central roll i de uppmärksammade planerna på att göra en filmatiseringen av Greta Garbos liv.

"Yes Bjorn Hoglund will be part and parcel of the film working on the unwinding and will be an Executive Producer", skriver Buddy Bregman i ett e-postbrev till redaktionen.

Den 79-årige Buddy Bregman är regissören och producenten bakom filmen. Han har en lång karriär inom den amerikanska nöjesindustrin bakom sig.

När han nås av informationen att Björn Höglund arresterats och väntar på utlämning till Sverige återkommer han och säger att de aldrig har träffats. Kontakterna ska istället ha gått via skådespelerskan Anna-Karin Eskilsson som är tänkt att spela huvudrollen i filmen.

Anna-Karin Eskilsson har tidigare beskrivit sig som en vän till Björn Höglund. De har både hyrt lägenheter i samma fastighet i Hollywood.

Enligt Buddy Bregman innebär inte Björn Höglunds gripande att filmprojektet är hotat. Han uppger dock att finansieringen inte är säkrad. Det har tidigare talats om en budget på över 100 miljoner kronor.

Så fort pengarna är i hamn ska inspelningarna börja. Flera stora filmdistributörer ska ha visat intresse, enligt Buddy Bregman.

"Anna kommer troligen att få en Oscar för sin roll", skriver Buddy Bregman som öser lovord över den svenska skådespelerskan.

Anna-Karin Eskilsson fick stort utrymme i svensk media hösten 2008 sedan det blivit känt att Buddy Bregman handplockat henne till rollen som Greta Garbo. Historien var magnetisk för media och sålde sig själv utan inblandning av pr-konsulter.

Dagens Nyheter toppade kulturdelen med en helsidesbild och rubriken "Vår nya Garbo" i december 2008. Inne i tidningen fick intervjun ett uppslag.

Lika stort utrymme gav Expressen i september 2008 med rubriken "Sveriges nya Garbo".

Även Metro och Hemmets Journal har publicerat egna intervjuer med Anna-Karin Eskilsson det senaste året. Hon har också medverkat i TV4 Nyhetsmorgon och i Sveriges Radio.

Medieuppmärksamheten kröntes av att elektronikjätten Samsungs svenska marknadsavdelning använde Anna-Karin Eskilsson som modell i en annons i början på året.

"Den Gudomliga har upptäckt Samsung", löd rubriken på Samsungs pressmeddelande för kampanjen.

"Snart har vi alla hennes namn på våra läppar. Anna-Karin Eskilsson spelar Greta Garbo i den kommande storfilmen Garbo som har premiär under 2010", fortsatte Samsung i samma pressmeddelande och upprepade därmed mycket av det som tidningarna tidigare skrivit.

Men det senaste halvåret har det i varit tyst om Garbo-filmatiseringen. Realtids granskning visar att filmprojektet långt ifrån var så färdigt som det framstod i svensk media. Ett år senare saknas det fortfarande både finansiärer, internationell distribution och skådespelare.

– Vi har inte fått några propåer från någon distributör för svensk premiär 2010, säger Per Mårtensson som är programchef på SF Bio.

– Det är inget som jag har hört talas om, kommenteras filmplanerna av det svenska Garbosällskapets ordförande Guy Ek.

Greta Garbos släktingar i USA äger fortfarande flera rättigheter knutna till den legendariska skådespelerskan. Inte heller dessa säger sig känna till planerna på någon film om Greta Garbo.

– Vi har inte blivit kontaktade och vi har ingen inblandning i deras produktion, meddelar Derek Reisfield via e-post.

Han är son till Greta Garbos brorsdotter och en av släktens officiella företrädare.

Buddy Bregman låter sig trots detta inte nedslås. För Realtid berättar han om flera andra filmprojekt som han driver just nu. Trots att han inte gjort biofilm på årtionden är han inblandad i fyra filmprojekt enligt Internet Movie Database.

Förutom Greta Garbo vill han bland annat också producera och regissera filmatiseringar av Ezra Pounds och Carmen Mirandas livsöden.

Anna-Karin Eskilsson är inblandad i flera av Buddy Bregmans filmplaner. Hon bekräftar dock att Garbo-produktionen just nu ligger nere.

"Vi jobbar aktivt med Garbofilmen. Tyvärr så har det ekonomiska läget som råder i USA påverkat mycket och finansieringen har drabbat oss samt många andra. Vi jobbar parallellt med andra projekt som med största sannolikhet kommer gå före Garbo. Jag kan tyvärr inte i dagsläget säga när Garbo filmen kommer ha premiär men hoppas att det blir inom en snar framtid", skriver Anna-Karin Eskilsson i ett mejl till Realtid.

Björn Höglund väntas bli utlämnad till Sverige under den närmaste tiden. Han ska avtjäna ett tidigare fängelsestraff och står också åtalad för mutbrott i den uppmärksammade utredningen kring den tidigare polischefen Tage Åström.

Artikelcitat: Dagens Nyheter:

"Anna-Karin Eskilsson är norrländskan som efter fjorton år med småroller och slit bakom bardiskar i New York fick höra de magiska orden 'Du är Greta Garbo'. DN har träffat skådespelerskan som ska gestalta Den gudomliga."

Expressen:

"Nästa år börjar inspelningarna av 'Garbo' - en film med över hundra miljoner kronor i budget där Anna-Karin lyckades få

huvudrollen som den svenska legenden i konkurrens med bland andra Uma Thurman."

TV4:

"I konkurrens med storheter som Uma Thurman knep Anna-Karin Eskilsson från Östersund huvudrollen i den kommande filmen om Greta Garbo."

Hemmets Journal:

"Tvärtom är hon på väg till Hollywood och vad som mycket väl kan bli en lysande karriär, eftersom hon ska spela huvudrollen i en kommande film om legenden Greta Garbo..."

SVT Rapport:

"Enligt filmdatabasen Imdb kommer filmen att handla om Greta Garbos förhållanden med dåtida stjärnor såsom Marlene Dietrich, Mercedes de Acosta och Cecil Beaton. Filmen beräknas gå upp på bio år 2010."

Samsung:

"Under 2009 spelas den amerikanska storfilmen 'Garbo' in och Anna-Karin Eskilsson ska gestalta Den Gudomliga i huvudrollen."

Platsannonser

Logga in