Rikard Josefson, vd för Avanza: Foto: Charles Schwab/Avanza
Bank

Avanzas vd inte orolig för fallande courtagepriser

Sverige har låga priser för näthandel och Avanzas vd Rikard Josefson är trygg med kunderbjudandet, säger han efter att den amerikanska nätmäklaren Charles Schwab slopar courtaget. 

Uppdaterad 2019-10-03
Publicerad 2019-10-02

Nätmäklaren Charles Schwab slopar courtaget för amerikanska aktier, ETF:er och optioner. Charles Schwabs aktiekurs föll 12 procent på tisdagen och konkurrenterna TD Ameritrades och E-Trade tappade 26 respektive 17 procent. På onsdagen sjunker Avanzas aktiekurs med drygt 6 procent. 

– Det är i alla fall inte särskilt märkligt att investerarna oroas över en sådan prispress. Värderingen av Avanza kräver fortsatt stark vinsttillväxt framöver, de värderas till P/E 27 på vår prognos för i år vilket är cirka tre gånger högre än storbankerna, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB. 

– Courtageavgifterna för de enklaste och mest nedbantade mäklartjänsterna är redan extremt låga, tillägger Lundevall. 

Vad innebär detta för Avanza och den svenska marknaden?

– I Sverige har vi pressat courtage under åtskilliga år och har generellt låga priser, säger Avanzas vd Rikard Josefson till Realtid. 

Rikard Josefson säger att det idag inte bara handlar om pris utan också om användarupplevelse och den information och de verktyg kunden har tillgång till. 

– Vi är trygga med att vi levererar ett högt värde till våra kunder, men bevakar alltid omvärlden och marknadens prissättning, säger Rikard Josefson. 

Johan Tidestad, kommunikationschef på Nordnet, säger att det är för tidigt att säga vad Charles Schwabs slopade courtage kommer innebära för den svenska marknaden. 

– Vi är generellt en region som ända sedan digitaliseringen startade har legat långt framme vad gäller nytänkande och spararnytta, så jag tror att våra affärsmodeller och kunderbjudanden är förberedda på ett annat sätt än i många andra regioner, säger Johan Tidestad. 

Nordnet, som 2017 köptes ut från börsen av Öhman och Nordic Capital, har ambitionen att vara ledande när det gäller att erbjuda finansiella tjänster till låga priser, enligt Tidestad.

– Vi kommer naturligtvis följa utvecklingen och inte vika från ambitionen att erbjuda kostnadseffektiva tjänster med hög innovationsgrad, säger Johan Tidestad. 

 

Platsannonser