Finans Nyhet

AP7: Därför investerar vi i Saudi Aramco

Ingmar Rentzhog ifrån klimatnätverket WeDontHaveTime.org diskuterar med AP7:s ESG-ansvariga Johan Florén om den kontroversiella investeringen i oljejätten Saudi Aramco.
Publicerad
Uppdaterad

Över fem miljoner svenskar har pensionspengar placerade i AP7. Johan Florén, ansvarig för ESG-frågor hos AP7, berättar att de olika AP-fonderna har valt olika sätt att tolka regeringens direktiv. Som exempel nämns att första AP-fonden, AP1, helt har valt att utesluta fossila investeringar. Johan Florén förklarar varför AP7 gjort ett annat vägval.

Realtid.se

Ingmar Rentzhog ifrån klimatnätverket WeDontHaveTime.org diskuterar med AP7:s ESG-ansvariga Johan Florén om den kontroversiella investeringen i oljejätten Saudi Aramco. Investeringen har väckt stor uppmärksamhet, särskilt med tanke på Saudi Aramcos expansiva oljeproduktion och dess huvudägares aktiva motstånd i FN:s klimatförhandlingar.

– Hos AP7 har vi valt att göra tvärtom. Vi investerar i hela marknaden, som har över 3 000 bolag definierat i indexet MSCI ACWI och de enda undantagen från är de bolag vi valt att svartlista. Vi försöker inte vara smartare än marknaden, säger Johan Florén, chef för ESG & Kommunikation, AP7.

Genom sin investering i Saudi Aramco hoppas AP7 som investerare kunna påverka Saudi Aramco mot en avveckling av oljeproduktionen fram till 2050.

Annons

Debatten lyfter fram komplexiteten i fossila investeringar och frågor om aktivt ägandeskap versus avinvestering. Medan AP7 betonar möjligheten till utnyttja sitt ägande för att förändra inifrån, framhäver kritiker behovet att flytta dessa pengar och i stället investera dem i att snabbare skala upp klimatlösningar.

Detta och mycket annat handlar samtalet om. Hela intervjun finns tillgänglig på Wedonthavetime.org

Annons

Annons