Finans Nyhet

Annelie Östlund: Folksams innehav i Swedbank omotiverat stort

Taggar i artikeln

Folksam Swedbank Swedbank Robur
När Anders Sundström lämnade Folksam för Swedbank ersattes han av Jens Henriksson. Den sistnämnde fungerade som Folksams vd till och med 2019 då rykande färske bankordföranden Göran Persson bestämde sig för att rekrytera en koncernchef från de egna de S-leden. Valet föll på Jens Henriksson. Foto (montage): TT
Publicerad
Uppdaterad

Mer än hälften av alla provisioner från Folksam Sak går till Swedbank som i affärsrelationen med försäkringsjätten inte utsätts för konkurrens. Att detta inte ifrågasätts mer beror på att Folksam inte har några aktieägare, hävdar Realtids Annelie Östlund.

Annelie Östlund

Swedbanks fondbolag ser alltså ut att få ännu fler uppdrag än vad man redan har av Folksam – som redan är Swedbank Roburs största kund enligt Liza Jonson, vd på Swedbank Robur. 

”I och med det här partnerskapet tar vi samarbetet med vår största kund Folksam till en ny nivå”, sa hon i pressreleasen från i början av februari.

Men banden mellan Folksam, Swedbank och bankens fondbolag var starka redan innan beslutet om det fördjupade samarbetet.  

Annons

Exempelvis har Folksam Sak-koncernen sedan tidigare lagt ut den löpande aktie- och ränteförvaltningen samt värdepappersadministration på Swedbank Robur.  

Och återförsäljningen av dotterbolaget Tre Kronors försäkringar sker uteslutande via Swedbank och Sparbankerna.  

Det har lett till att åtminstone 60 procent av Folksam Sak-koncernens provisioner numera går till Swedbank – 165 miljoner kronor av totalt 272 miljoner för 2020. Summeras de fem senaste årens utbetalade provisioner landar siffran på 688 miljoner kronor – siffror och förhållanden som Henrik Senestad, försäkringsekonomen på Gofido, tidigare har pekat på. 

Annons

Provisionerna från Tre Kronor motsvarade samtidigt 49 procent av hela Folksam Sak-koncernenens återbäring. Den procentsiffran har dessutom stigit kontinuerligt under de senaste fem åren – från 31 procent 2016.   

Men dessutom säljer banken även försäkringar åt moderbolaget – Folksam Ömsesidig Sakförsäkring. Hur stora provisioner det handlar om framgår inte av årsredovisningen.  

Annons

”Och eftersom det inte finns några aktieägare riskerar ledningen inte heller att utmanas av någon besvärlig aktieaktivist. Ingen Christer Gardell kan dyka upp bakom hörnet med krav på inflytande och högre utdelningar. ”

Inte heller framgår det vad Folksam Sak-koncernen betalar för Swedbank Roburs aktie- och ränteförvaltning. Dessa kostnader ingår som en delmängd av de redovisade kostnaderna för kapitalavkastning.  

Folksam är en viktig kund för banken, och alltså den största kunden för fondbolaget. Utöver det finns en stor fördel med försäkringsjätten – ur Swedbanks synvinkel åtminstone.  

Banken konkurrensutsätts inte. Folksam shoppar alltså inte runt för att hitta ett billigare och bättre alternativ. Varken när det gäller återförsäljning av försäkringsprodukter eller förvaltning av tillgångar.

Att detta inte har ifrågasätts mer har sannolikt en mycket enkel förklaring. Folksam är ett ömsesidigt försäkringsbolag som ägs av sina kunder. Hur många försäkringskunder funderar över vilka siffror som det egna försäkringsbolaget redovisar? Sannolikt inte många. Det som spelar roll för en försäkringskund är att hen har lämpliga försäkringar och att pengar betalas ut om olyckan skulle vara framme.

Och eftersom det inte finns några aktieägare riskerar ledningen inte heller att utmanas av någon besvärlig aktieaktivist. Ingen Christer Gardell kan dyka upp bakom hörnet med krav på inflytande och högre utdelningar. 

Det finns historiska förklaringar till kopplingen mellan Folksam och Swedbank – båda bolagen har sina rötter i arbetarrörelsen. Men att upprätthålla – och stärka – goda relationer till bankledningen har också visat sig vara ett klokt karriärdrag för Folksams chefer.  

Dåvarande Folksam-vd:n Anders Sundström var med och räddade Swedbank under finanskrisen med hjälp av kundernas pengar. 2013 gav insatsen utdelning för Sundström i form av ordförandeposten i banken.  

Det blev en bra affär för Folksam också när banken överlevde och aktien steg. Men nu sitter Folksam fortfarande med ett till synes omotiverat stort innehav i Swedbank – som de senaste åren har underpresterat jämfört med börsen.   

I Folksam Liv står aktierna för 10 procent av det totala innehavet. I Folksam Sak utgör aktier i Swedbank nästan en fjärdedel av det totala aktieinnehavet.  

Även sittande Swedbank-chefen Jens Henriksson, tidigare statssekreterare (S) och partikamrat med den före detta S-ministern Anders Sundström, har gått samma väg – från Folksam till Swedbank.  

När Sundström lämnade Folksam för Swedbank ersattes han av Henriksson. Den sistnämnde fungerade som försäkringsjättens vd till och med 2019 då rykande färske bankordföranden Göran Persson bestämde sig för att rekrytera en koncernchef från de egna de S-leden.  

 

Annons