Alvaro Tapia

… som är Sveriges Harry Potter-illustratör. Försäljningssuccen är given och stämningen på bokförlaget Tidens förlag på topp. Gynnsammare förutsättningar för en löneförhandling får man leta efter och nu kommer du väl att tjäna storkovan?

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2005-07-20

– Jag är dessvärre en jättedålig förhandlare och prioriterar att göra ett bra jobb framför pengar. Om jag pratar pengar innan jobbet är gjort drabbas jag av dålig stress. Därför gör jag det efteråt, och det är kanske ingen bra förhandlingsituation när jobbet redan är gjort.

Tvärtom, tvärtom. Då sitter du inne med bokens omslag och de har inte tid att engagera en ny illustratör. Det är ett guldläge för utpressning.

– Hmm, jag prioriterar även bra relationer framför pengar.

Och vad tjänar du?

– Omslaget till första boken fick jag 8.000 kronor för. Den här gången får jag 20.000 kronor.

Du säger att det tar en månad att bli färdig med ett omslag, det är ju jättedåligt betalt.

– Värdet ligger i att jag får uppmärksamhet vilket ger andra jobb. Dessutom arbetar jag med annat parallellt. Först gör jag skissen, sedan tar jag en paus för att få lite distans. Därefter gör jag en färgskiss som jag visar försäljningsavdelningen. Om den är ok målar jag sedan omslaget i akrylfärg, som torkar snabbt. Då har jag nämligen möjlighet arbeta till det bittra slutet och lämna in en halvtimme innan deadline.

Jobbar du alltid med så små marginaler?

– Alltid, och jag inbillar mig jämt att om jag bara hade haft en vecka till så skulle jag göra det bästa omslag jag någonsin gjort. Om jag inte hade en deadline skulle jag aldrig bli färdig. Det är därför jag inte blev konstnär som målar tavlor. Dessutom gillar jag att arbeta på uppdrag av en beställare, att försöka uppfylla dennes förväntningar. I det här fallet handlar det ju om att fånga Harry Potters karaktär och stämningen i boken.

Böckerna är tegelstenar på 1.000 sidor vardera. Måste du läsa hela boken för att göra jobbet, eller rationaliserar du och läser bara sista kapitlet?

– Jag läser hela boken. Annars kanske jag missar något viktigt. Jag lever i den där världen när jag läser och jobbar med omslaget.

Vilket omslag är du mest nöjd med?

– Illustrationen till den andra boken. Den kom närmast min ursprungliga idé. Annars har jag börjat med omslagen och de har blivit lite som de blivit.

Hur fick du uppdraget?

– Jag träffade en representant från förlaget när jag pluggade på Konstfack. Vi skulle öva oss i att illustrera en bok. Vid ett senare tillfälle klev jag upp på förlaget med en illustration till en barnbok som en kompis skrivit. Boken var de inte intresserade av, men de kom ihåg mig och frågade om jag ville illustrera Harry Potter istället.

Vilket är viktigast i din bransch, kontakter eller talang?

– Ibland får jag en känsla av att kontakter är det viktigaste. Det handlar också om att övertyga beställaren om att jag är talangfull. Om jag säger att jag är bra borde jag ha rätt eftersom det är jag som är sakkunnig, och inte beställaren.

Hur är det att jobba som frilansillustratör?

– Det är som att vara anställd. Enda skillnaden är att jag snurrar runt på dygnet och jobbar nattetid istället. I övrigt jobbar jag som jag brukar – när inspirationen faller på. Det gjorde jag även när jag jobbade på företag som utvecklade dataspel i början av 2000-talet. Alla gick förresten i konkurs efter cirka ett år. Det funkar inte för mig att jobba åtta timmar i sträck.

Vad händer om uppdragen börjar sina?

– Jag vet inte. Ibland drabbas jag av tanken att jag är så oerhört begränsad. Jag har satsat allt på ett kort, kan ingenting annat, vet inte hur en kassaapparat fungerar. Det är skrämmande, men jag tror alla drabbas av den tanken någon gång.

Alvaro Tapia

Ålder: 29 år

Född och uppvuxen: I Lund

Utbildning: Gymnasiet, folkhögskola och Konstfack

Bor: I andra hand på söder i Stockholm. Flyttade till Husby 1997 och har sedan dess arbetat mig inåt i cirklar.

Äter helst: En blodig biff

Dricker helst: Just nu vatten

Läser helst: Nu skulle det förstås sitta bra om jag sa Harry Potter, men det är faktiskt faktaböcker, gärna om historia.

Dold talang: Jag är bra på att spela Kazoo, en liten pipa med membran som vibrerar

När jag inte jobbar: Träffar jag helst vänner

Platsannonser

Logga in