Fonder

Aktivistfonden She Invest lanseras på retail-marknaden

She Invest fokuserar på svenska börsbolag med ”könsbalans i bolagsledningar.” 

Publicerad 2020-01-31
Tuva Palm

Idag lanseras aktivistfonen She Invest på Avanzas och Nordnets fondplattformar. Fonden har funnits i det dolda sedan i maj 2019 och investerar i svenska börsbolag med ”könsbalans i bolagsledningar.”

Fondens frontfigur är techprofilen Tuva Palm och ansvarigt fondebolag är Alfakraft Fonder med Bengt Lindblad som ansvarig förvaltare.

– Målet med She Invest är både att påverka och att skapa långsiktig lönsam tillväxt. Vi kan tillväxt och vill aktivt påverka våra portföljbolag mot hållbar tillväxt. Vi ser oss som en aktivistfond eller PE-fond – snarare än en vanlig aktiefond, där vårt engagemang och vår expertis blir en tillgång för företagen vi investerar i. Vi kommer tillsätta styrelseledamöter, och aktivt stötta dem i sitt arbete, samt jobba aktivt med bolagen för att uppnå långsiktig och hållbar tillväxt, säger Tuva Palm. 

Fonden ska investera minst 90 procent av tillgångarna i svenska företag med en hög andel av kvinnor i ledande ställning. Två av tre av följande kriterier ska vara uppfyllda vid investering:

1. Kvinnlig verkställande direktör eller styrelseordförande.
2. Minst 40 procent kvinnor i styrelsen
3. Minst 40 procent kvinnor i ledningsgruppen

Fonden har en årlig avgift om 1,6 procent till 1,75 procent. 

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in