Alltmer intensiva spekulationer om en fusion mellan Aker BP och Lundin Petroleum. Foto: Aker BP
Alltmer intensiva spekulationer om en fusion mellan Aker BP och Lundin Petroleum. Foto: Aker BP
M&A

Aker BP kan vara på väg att fusionera med Lundin

Första steget ser ut att vara taget mot en sammanslagning av Lundin Petroleum och Aker BP. Enligt en analytiker på Kepler Cheuvreux skulle en sådan fusion främst gynna Aker BP.

Publicerad 2019-07-02

Enligt uppgifter till Dagens Næringsliv under gårdagen för norska oljejätten Aker BP diskussioner med det norska olje- och gasföretaget Equinor om att köpa miljardposten i den svenska konkurrenten Lundin Petroleum. Förutom miljarder i kontanter skulle också ett omstritt norskt oljefält (Noaka) ingå i en eventuell transaktion.

Själva aktieposten är värd 20,2 miljarder kronor, skriver Dagens Industri. Equinor är näst största ägare till Lundin Petroluem. Uppgifterna om affären är inte bekräftade.

– Som vi ser på transaktionen är detta det första steget mot en fusion mellan Aker BP och Lundin, säger Anders Holte, analytiker på Kepler Chevreux till Hegnar.no.

En eventuell sammanslagning skulle främst gynna Aker BP.

– Aker BP:s värdering mot eget kapital har inte följt med Lundins utveckling sedan tidigt i år. Vi bedömer att skillnaden främst beror på olika utdelningsnivåer av fritt kassaflöde, men även på grund av Aker BP:s dyra capex-program, säger Anders Holte.

Platsannonser

Logga in