Finans Nyhet

Snowolverine-grundaren åtalas för ekobrott

Publicerad
Uppdaterad

Snöskoterentreprenören Anders Sterner krävs på miljonbelopp enligt stämningsansökan.

Olle Blomkvist

Snowolverine, som grundades 2003 i Sveg och var noterat på Aktietorget, gick i konkurs i november förra året. Ekobrottsmyndigheten inledde förra våren en utredning mot grudnaren Anders Sterner.

Nu åtalas han i Attunda tingsrätt.

Åtalet gäller grovt bedrägeri, grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Annons

Til grund för åtalet ligger femton falska fakturor. Med dessa har han fört Länsstyrelsen i Jämtlands län bakom ljuset. Länsstyrelsen kräver via Ekobrottsmyndigheten skadestånd på 2,5 miljoner.

Totalt har Länsstyrelsen gett Snowolverine bidrag på 9,3 miljoner kronor.

Men att lägga skadeståndskravet på 2,5 miljoner är rimligt eftersom det ändå pågått en verksamhet, anser Örjan Berglund, chef för Länsstyrelsens näringslivsverksamhet, uppger Östersunds-Posten.

Annons

Men den åtalade Anders Sterner hävdar att han kan bevisa att fakturorna är korrekta.

-En fördel med att det blir rättegång är att jag får chansen att rentvå mig och gå vidare, säger Anders Sterner, till Östersunds-Posten.

Realtid.se skrev för två veckor sedan att Lidköpingsbolaget Trässbergs Plåtlego AB har köpt rörelsen från konkursboet. Och att Anders Sterner blir partner med Plåtlego-vd:n Henrik Arvidssson, som återupptar tillverkningen av snöskotrar.

Annons

-Vi ska starta ett nytt bolag för snöskotertillverkningen – planerna rubbas inte av att Anders Sterner åtalas, säger Henrik Arvidsson till Realtid.se.

Maskinerna Arvidsson köpte ur konkursboet är på plats i Lidköping nu.

-Vi räknar med att ha prototyper klara inför nästa säsong, säger Henrik Arvidsson.

Annons