Senaste veckan har Centraleuropa drabbats av de värsta översvämningarna på decennier. En rad ekonomier väntas ta mycket stryk.
Enorma kostnader väntar efter katastrofala översvämningar
Mest läst i kategorin
Stormen Boris har fått katastrofala konsekvenser för flera länder och över 20 personer har omkommit, skriver Bloomberg.
Sydvästra Polen hör till en av de värst drabbade regionerna sedan regnovädret dragit in över Centraleuropa.
”Det är svårt att sätta ord på det men det här är total förstörelse”, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.
Samtidigt förbereder sig landets tredje största stad Wroclaw på ökade vattennivåer. Både soldater och volontärer har byggt vallar med sandsäckar runt staden.
Läs mer: Miljardärens dystopiska scenarion: ”Garanterad förstörelse”. Realtid
Tusk utlovar stöd
Polens premiärminister Donald Tusk utlovar stöd till drabbade familjer, motsvarande cirka 25 000 kronor, som är utan återbetalningskrav.
Översvämningarna kan också leda till att premiärministern tvingas ändra budgeten, som redan är på väg mot ett rekordunderskott. Förstörda skördar och leveransstörningar kan även leda till högre konsumentpriser.
Missa inte: Gröna obligationer driver få nya klimatprojekt. Realtid
Inflationen kan påverkas
I Tjeckien har det regnat kraftigt i flera dagar och den högsta varningen för översvämning har utfärdats i hela landet – med undantag för västra Böhmen, rapporterar SVT.
Regnovädret tros kunna orsaka de värsta översämningarna på 50 år, enligt Radio Prauge International.
ING Group NV räknar med att skadorna i Tjeckien kommer att uppgå till cirka 40 miljarder koruna, eller 18 miljarder kronor. Detta motsvarar 0,5 procent av bruttonationalprodukten – mindre än hälften av beloppet täcks av försäkringar.
Kostnaden kan tvinga regeringen att höja taket för budgetunderskottet, menar ING:s ekonom David Havrlan enligt Bloomberg. Han varnar även för att återuppbyggnadsarbetet kan få inflationseffekter.
Den fulla omfattningen av kostnaderna i Centraleuropa är ännu oklart, eftersom att regionen fortsätter att plågas av skyfall, stigande dödstal och förstörelse. Enligt tidiga prognoser från Morningstar DBRS kan notan variera från flera hundra miljoner euro till över en miljard euro.
”Tydlig påminnelse”
Klimatforskare varnar för att ännu värre skyfall väntar Centraleuropa i framtiden, detta eftersom en varmare atmosfär, som värms upp av fossila bränslen, håller mer fukt.
Data från väderstationer visar att skyfallen i september har blivit kraftigare i Tyskland, Polen, Österrike, Tjeckien, Ungern och Slovakien sedan 1950, skriver Bloomberg.
”De här översvämningarna är en tydlig påminnelse om det ökande hotet från klimatrelaterade extrema väderhändelser”, säger Sissi Knispel de Acosta, generalsekreterare för den europeiska klimatforskningsalliansen, till New York Times.
Läs mer: Torka och extremväder chockhöjer svenska matpriser. Realtid