Finans Nyhet

Klas Eklund till frontalattack mot FI

Publicerad

Nu ger sig SEB:s seniorekonom Klas Eklund in i debatten om Finansinspektionen, FI, och sågar dess generaldirektör jäms med fotknölarna.

Realtid.se

I ett inlägg på Facebook anklagar Eklund Finansinspektionens chef Martin Andersson för att blåljuga i en intervju med di.se om myndighetens hantering av hans hustru Pernilla Ström:

”Har av förståeliga skäl inte velat kommentera Finansinspektionens agerande när det gäller HQ. Men nu går skam på torra land. I di.se (’Pernilla Ström överklagar’) blåljuger Martin Andersson läsarna och journalisterna rakt i ansiktet och försöker smita från sitt eget ansvar. Samtidigt försöker han skrämma andra till tystnad. Kan vi ha en chef för FI som ljuger?”, skriver han.

Han menar att det var direkt ljug då Finansinspektionens generaldirektör Martin Andersson hävdade att man fattat ett principbeslut kring ägarnas ansvar och menade att hela styrelsen varit för passiv och inte sett till att HQ Bank följde reglerna:

Annons

”Under prövningen av Pernilla Ström gavs Öhman tillfälle att presentera fakta som kunde visa motsatsen men inget sådant lyftes fram”, sade Martin Andersson till di.se.

Och det är alltså just det uttalandet som har fått Klas Eklund och Pernilla Ström att se rött:

– Öhman förklarade att de kände mig väl, att jag har arbetat i företaget under två omgångar och att de ansåg mig vara en ytterst kompetent och lämplig person för uppdraget. Jag skrev själv till Finansinspektionen och erbjöd mig att träffa FI för det fall att man hade frågor. Det var FI inte intresserade av, säger Pernilla Ström till di.se

Annons

Enligt di.se vill inte FI:s presschef Jonatan Holst kommentera Klas Eklunds inlägg på Facebook. Och FI står fast vid sitt uttalande:

– Även om Öhman förklarade varför Pernilla Ström i deras ögon var en lämplig styrelseledamot, förklarade de inte hur de såg på Ströms agerande i HQ AB, säger Jonatan Holst till di.se.

Annons