Realtid

Bakslag för Skatteverket i fajten om personaloptioner

Sofia Tångelin, chefsjurist på Hidden Dreams och Karl-Johan Nörklit, partner på Unum Tax.
Sofia Tångelin, chefsjurist på Hidden Dreams och Karl-Johan Nörklit, partner på Unum Tax.
Anders Frick
Uppdaterad: 05 juli 2023Publicerad: 05 juli 2023

Skatteverket vill att bolag som ger ut kvalificerade personaloptioner, KPO:er, ska uttagsbeskattas vid den framtida aktieleveransen – men Högsta Förvaltningsdomstolen slår nu fast att teckningsoptioner är en reglerad metod enligt aktiebolagslagen och att överföringen till de anställda inte bör leda till någon extra beskattning för företagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Företag ska inte uttagsbeskattas för kvalificerade personaloptioner. Det gav Skatterättsnämnden, som är en myndighet under Finansdepartementet, förhandsbesked om i höstas, gällande ett fall som rör ett av startupföretaget Hidden Dreams portföljbolag, och som drivits av skattebyrån Unum Tax. Skatteverket överklagade beslutet, men Högsta Förvaltningsdomstolen går på Hidden Dreams linje och fastslår att Skatteverkets överklagan går emot grundsyftet med KPO:er. Fallet handlar alltså om huruvida unga tillväxtbolag som nyttjar KPO:er skulle uttagsbeskattas vid den framtida aktieleveransen till den anställde.

– Äntligen! Ett av de mest uppmärksammade problemen med KPO-program är att det saknats bolagsrättsliga bestämmelser vilket har lett till osäkerheter kring eventuella, och oproportionerliga skattekonsekvenser. För startups är engagerade och motiverade medarbetare i sitt team en fråga om överlevnad, men rekrytering i unga bolag är svårt eftersom man oftast inte har samma ekonomiska muskler eller långa förtroendeingivande historik som större välkända bolag. Denna nya praxis bäddar för ökad lönsamhet och tillväxt i startups. Vår vinst i HFD är därmed inte bara en vinst för oss utan det är en betydande dom för den svenska startupscenen, säger Sofia Tångelin, chefsjurist på Hidden Dreams, i ett pressmeddelande.

Kvalificerade personaloptioner är ett löfte till anställda om att i framtiden få köpa aktier till ett redan bestämt pris eller på i övrigt förmånliga villkor. Detta är ett verktyg för tillväxtbolag som vill attrahera och behålla talang. Sedan den 1 januari 2022 kan KPO:er även ställas ut till styrelseledamöter.

– Turerna kring beskattningen av kvalificerade personaloptioner har varit många ända sedan reglerna ursprungligen infördes 2018. Trots att vi kände oss relativt säkra på vår sak i denna fråga, särskilt efter Skatterättsnämndens förhandsbesked, finns det aldrig några garantier. HFD:s dom undanröjer slutligen den osäkerhet kring leveransen av aktier till anställda som omgärdat reglerna sedan dess tillkomst. Nu bör vi äntligen ha ett fungerande regelverk för kvalificerade personaloptioner, säger Karl-Johan Nörklit, partner på Unum Tax.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]