Finans Nyhet

Fondo: ”Avgiftsfri fondhandel är framtiden”

Taggar i artikeln

Fondo
Olof Cristofersson, vd, FondoOlof Cristofersson, vd, Fondo
Olof Cristofersson, vd, Fondo. Foto: Fondo
Publicerad
Uppdaterad

Fondo lanserade idag första applikationen på bolagets egna fristående tekniskaplattform. På sikt ser Olof Cristoferson, grundare och vd för Fondo, en stor potential inom open savings, säger han till Realtid.

Marlene Sellebraten

Genom att ha tillstånd hos Finansinspektionen som värdepapperbolag samt utvecklingen av en egen, fristående teknisk plattform, vill Fondo utmana etablerade fondhandlarna med avgiftsfri och plattformavgiftsfri fondhandel. På sikt ser det nystartade bolaget även en stor potential inom sparandet. Det säger Olof Cristoferson, medgrundare och vd för Fondo, till Realtid.

– Nu är vi äntligen ute med vår första app. Vi har byggt en teknisk plattform och har nu tillstånd som värdepappersbolag hos FI. Genom vår teknik samt att vi är värdepappersbolag kan vi både vara en fristående distributör av fonder och erbjuda våra kunder att öppna ett ISK direkt hos oss, säger han.

– Vi har fått ett varmt mottagande av fondbolagen och kommer att rulla ut flera fonder successivt.

Annons

Fondos grundarteam består av Daniel Eneroth, med erfarenhet från SEB Markets, Linus Blomgren, tidigare Nordea, Nordnet, Billhop, Jonas Hedlund, SEB Markets och NordLEI, samt  Olof Cristoferson själv, även han med erfarenhet från SEB Markets och även EY. Grundarna äger knappt tre fjärdedelar av bolaget som även tagit in 14 miljoner kronori externt kapital från ett antal oberoende affärsänglar.

Hur ser er affärsmodell ut i och med att ni inte tar någon fondavgift, inte heller någon plattformsavgift?
– Avgiftsfri fondhandel är framtiden. Vi ser det som en fantastisk utveckling att kunderna börjar betala direkt för förmedlingstjänster, istället för att göra det genom kickbacks. Det ökar transparensen om vad förvaltning och distribution kostar. Vi tycker att dessa ska vara helt frikopplade från fondhandeln. Digital fonddistribution behöver inte vara så dyrt.

Ni säger att kunderna får välja att prenumerera på värdeadderande tjänster. Hur säkra är ni på att de kommer att göra det?
– Vi skapar och utvecklar värdehöjande tjänster. Om kunderna tycker att de är värdeadderande får vi svaret först när de betalar för dessa tjänster. Vi har också intäkter från valutaväxling vid handel i utländska fonder. 

Annons

Hur ser era planer långsiktigt?
– Med open banking och PSD2 har vi sett att transaktionskonton öppnats upp. Denna utveckling tror vi kommer att spridas till sparandet och sparandet kommer att bli ett hett område. Där kommer vi att ha ett väldigt intressant erbjudande. Vi tror på det vi kallar “open savings”.

Vilka finansiella mål har ni under 2021 och på längre sikt?
– Det kommer att ta lite tid att nå lönsamhet. Nu är det fullt fokus på att fortsätta investera i den tekniska plattformen och kundtillväxt. Vi har starka finansiärer och kommer att behöva ta in mer pengar för att nå våra mål, exakt när går inte att säga, säger säger Olof Cristoferson.

Annons