Finans Nyhet

Danske Bank hjälpte kunder med skatteflykt

Taggar i artikeln

Danske Bank
Publicerad

Danske Bank har anlitat den kontroversiella advokatfirman Mossack Fonseca. Skattemyndigheten har dragit in polis och finansmyndigheten i ärendet.

Realtid.se

Danske Bank är återigen i blåsvädret efter att danska skattemyndigheten kommit fram till att Danske Bank tagit hjälp av den kontroversiella advokatfirman Mossack Fonseca för att hjälpa danska kunder att undgå att betala skatt i Danmark, enligt Politiken.dk.

Dokumenten avslöjar att Danske Bank International i Luxemburg var kunder hos advokatfirman i Panama och haft möten med Mossak Fonsecas europeiska ledning. Skattemyndigheten har nu givit materialet vidare till både Bagmandspolitiet och Finanstilsynet.

Bevismaterialet kommer från den gigantiska Panamaläckan.

Annons

Chefsjuristen på Danske Bank, Flemming Pristed understryker för tidningen Politiken. dk att det aldrig varit frågan om ett samarbete mellan Danske Bank och advokaterna i Panama. Som en kommentar till om Danske Bank har hjälpt danska kunder till skatteflykt säger Flemming Pristed att banken ställer sig till förfogande för myndigheterna och att de har en bra och konstruktiv dialog regelbundet.

Mossack Fonseca & Co. är en advokatfirma belägen i Panama som uppmärksammades i internationella massmedier i april 2016, då Panamadokumenten offentliggjordes. Dessa avslöjade att firman inrättat brevlådeföretag åt prominenta personer inom politik, finans, sport och nöje i syfte att hjälpa dessa att undgå att betala skatt i hemländerna. Advokatfirman är numera nedlagd.

Annons