Det största svenska It-haveriet sedan mitten av 2000 slog till i somras. Zennströms prestigeprojekt Joost hann inte med it-utvecklingen.
Zennström har förlorat över en miljard kronor på Joost
Mest läst i kategorin
Internetutvecklingen rusar minst sagt framåt. Det gäller att ligga i framkant för entreprenörer som Niklas Zennström för att lyckas slå igenom med ett nytt projekt.
Niklas Zennström har gjort det tidigare med både Kazaa och Skype. Men Zennströms baby, Joost, som började utvecklas 2006 har inte lyckats lika bra.
Anmäl dig till Realtid.ses Nyhetsbrev Teknik, Media och telekom som skickas ut varje tisdag.
I somras presenterades nyheten som, enligt Affärsvärlden, var början till slutet av Joost. Bolaget skulle ändra inriktning och koncernchefen Mike Volpi skulle lämna sin post men kvarstå som ordförande. Istället för att satsa på konsumentmarknaden skulle alla krafter läggas på att sälja tekniklösningar till andra mediebolag.
Redan några månader innan detta hade en stark varningssignal väckts då filmbolaget Sony Pictures bestämt sig för att dra tillbaka sitt innehåll från Joost.
Andra faktorer som drar ned Joost i djupet är bland annat misstaget som bolaget gjorde när de stängde ute vissa användare då det krävdes en nedladdningsbar programvara för att kunna använda tjänsten. Men även det faktum att de stora mediebolagen själva har kommit så långt fram i utvecklingen att de har sina egna webb-tv-sajter. Exempel på detta är SVT-play samt den populära amerikanska tv-sajten Hulu.
I november för två år sedan investerade riskkapitalbolaget Index ventures 45 miljoner dollar, cirka 300 miljoner kronor för en minoritetsdel i Joost. Pengarma som Zennström och Janus Friis själva satsat i projektet kommer från försäljningen av Skype till Ebay, vilket har uppskattats till lika mycket som Index Venture investerat.
Andra investerare ska ha lagt in motsvarande 2 miljarder kronor i Joost, skriver Affärsvärlden som citerar en före detta Joost-medarbetare. Detta avvisar dock Zennström för tidningen men säger samtidigt att det är korrekt att andra investerare har satsat 45 miljoner dollar i bolaget.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.