En jämn fördelning mellan könen inom 5 år är målet.
Vinge vill öka andelen kvinnliga delägare
Mest läst i kategorin
Advokatbyrån Vinge utökar sitt jämställdhetsarbete och sätter målet att 50 procent av alla nyinvalda delägare ska vara kvinnor inom fem år.
Just nu är fördelningen på mellan 30 till 40 procent men siktar högre för att bli en mer hållbar arbetgivare. Samt för att fördelningen nya delägare ska motsvara rekryteringsbasen, säger Vinges vd Maria-Pia Hope.
– Vi har det senaste året tagit ett nytt grepp om vårt hållbarhetsarbete och haft ambitioner att ha tydligare åtgärder och mål. Inom ramen för det är en fråga som vi tittat på och haft anledning att återkomma till fördelningen mellan män och kvinnor i delägarkollektivet. Vi har haft en relativt sett bra statistik kring detta men samtidigt ser vi att vi under långa perioder, över tio år, rekryterat fler kvinnor än män bland våra nya jurister men det har inte fått genomslag på delägarnivå än. Det går i rätt riktning men det går ganska sakta. Och vi tycker att det är rimligt att som del av ett hållbarhetsmål ha en fördelning mellan könen som motsvarar rekryteringsbasen, säger hon till Realtid.se.
Att ha ett konkret mål att uppnå inom en tidsram ger också ett ökat internt fokus på att hitta de lösningar som krävs för att det ska bli verklighet. Varför antalet kvinnliga medarbetare inte fått genomslag på delägarnivå trots att fler kvinnor rekryteras till advokatbyråer är något Vinge nu ska arbeta med att förstå och förbättra.
– Vi har inte låst alla åtgärder vi ska vidta ännu, men vi tror att ledarskap är väldigt viktigt. Mentorskap och coachning, vilket vi givetvis satsar på även idag, är också viktigt liksom utbildning kring olika typer av gender bias. Sedan handlar det väldigt mycket om att se individer med talang och potential att nå de krav vi ställer på delägarkandidater och hjälpa dem att utvecklas. Det är ingenting som bara gagnar kvinnor utan denna typ av åtgärder ska vi förstås erbjuda alla våra yngre medarbetare, säger Hope.
Vinge blir alltså den första svenska advokatbyrån att sätta upp ett konkret mål, något som enligt Hope behövs för att få till stånd en förändring.
Hur gensvaret från branschen blir återstår att se men från vissa håll har det redan kommit positiv respons.
– Jag har talat informellt med en del näringslivsrepresentanter och de är mycket positiva. Vad branschen säger får vi se – ett grepp av det här slaget lär i vart fall inte vara någon överraskning eftersom mål kring kvinnliga delägare är vanliga bland exempelvis stora engelska byråer.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.