Realtid

Vinge satsar på miljörätt

Helene Rothstein
Uppdaterad: 31 aug. 2009Publicerad: 31 aug. 2009

"Jag har gått en annorlunda väg," säger nyanställda miljöjuristen Maria Paijkull.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Maria Paijkull förstärker miljörätt på advokatfirman Vinges Göteborgskontor.

– Jag kommer närmast från teknikkonsultbranschen. Där har jag arbetat nära civilingenjörer och naturvetare i stora komplexa projekt, säger hon.

Anmäl dig till Realtid.ses Nyhetsbrev Juridik som skickas ut varje torsdag.

Maria Paijkull har bland annat jobbat på teknikkonsultbolaget Ramböll där hon tagit fram ta fram juridiska avtal för gasledningen genom Östersjön, Nordstream.

Nord Stream-projektet har hon varit involverad i sedan 2006. Men vad som har varit de största problemen med den miljörättsliga biten vill hon inte gå in på.

– Fast vi kan konstatera att Sverige inte har prövat sådana här ledningar tidigare. Där har Danmark en fördel eftersom de har tillståndsprövat flera ledningar i Nordsjön.

På Vinge ska hon främst att jobba med tillståndsfrågor och frågor om ansvar för förorenade områden.

Sökte du jobbet?

ANNONS

– Nej, jag blev uppringd och tyckte det lockade att arbeta med duktiga jurister inom olika rättsområden. Vinge är ju en stor spännande byrå med massor av intressanta klienter.

Blev du förvånad?

– Jag hade nog inte reflekterat över att jag skulle byta arbetsplats så det var smickrande.

Blir miljörättsliga frågor allt mer komplexa i näringslivet?

– Nu har miljöbalken funnits i tio år. Det kommer mycket praxis från miljööverdomstolen ibland även högsta domstolen. Det behövs mycket hjälp med att tolka lagstiftningen för det är mycket att sätta sig in i. I flera verksamheter är miljön bara en liten del av deras verksamhet.

Varför blev du miljöjurist?

– Det var redan under mina juridikstudier. Då var det relativt nytt att läsa det på juristlinjen. Vi läste EU-rätt och just då var avfallstransporter inom EU en het fråga. Frågan var om avfall skulle betraktas som en vara med fri rörlighet på marknaden.

För att öka sin egen förståelse för miljöproblematiken har Maria Paijkull kompletterat sina studier med bland annat humanekologi och förra året läste hon miljöpsykoliogi; hur man förändrar folks vanor och beteenden.

ANNONS

Trots att vi är medvetna om växthuseffekten är det svårt att ändra folks vanor.

– Man är ganska bekväm men små smulor blir också bröd. Om alla drar sitt strå till stacken och bidrar utifrån sina egna förutsättningar kan blir det bättre.

Har stora bolag och industrin blivit bättre?

– Jag tycker att de som jag kommer i kontakt med har seriöst förhållningssätt. Man strävar i allt större utsträckning efter att hitta bra miljölösningar.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]