EQT planerar ett nytt svenskt holdingbolag. "Jag tror att några branschkollegor tycker att det är bra att vi gör detta för att se om skiten funkar", säger Conni Jonsson.
"Vi vill gärna vara de som går först"
Mest läst i kategorin
Uppslutningen från media var stor när EQT på torsdagen kallade till presskonferens för att berätta om beslutet att lämna skatteparadiset Guernsey och till så stor del som möjligt driva den framtida verksamheten ”onshore”.
På plats fanns EQT:s vd Conni Jonsson, uppbackad av medgrundaren Thomas von Kock, operative chefen Johan Bygge samt Gunnar Asp som ingår i EQT:s nätverk av rådgivare.
Conni Jonsson, som sällan möter pressen, avslöjade att riskkapitalbolaget ska bilda ett nytt svenskt holdingbolag som blir ägarbolaget för EQT:s alla framtida aktiviteter.
– Vi vill säkerställa att vi är svenska, vi är nordiska. Det handlar om våra värderingar och vår kultur och det är viktigt eftersom det är det som särskiljer oss. Alla andra är anglosaxer, säger Conni Jonsson.
De fonder som nu ligger i skatteparadis kommer flyttas i den mån det är möjligt till länder som Holland, Luxemburg och England.
– Anledningen till att vi gör detta nu är konsekvenser av det vi lever i. Förutsättningarna och möjligheterna att flytta fonderna har blivit bättre än vad de var förr, säger Conni Jonsson.
Johan Bygge uppgav att hela branschen har nått en mognadsgrad som gör det möjligt för EQT kan bryta mot vad alla andra riskkapitalbolag gör, det vill säga att flytta ”onshore” och bygga en organisation där.
EQT:s har arbetat med planeringen av den nya strategin i ett år.
– Vi vill gärna vara de som går först. Vi vill visa att den här riktningen vill vi röra oss mot.
Conni Jonsson erkänner dock att det finns en oro för hur investerarna ska reagera.
– Jag tror att några branschkollegor tycker att det är bra att vi gör detta för att se om skiten funkar.
Han hävdar även att EQT gärna skulle vilja lägga en fond i Sverige men då måste de svenska spelreglerna bli tydligare och internationellt konkurrenskraftiga.
Vad saknas för att kunna lägga en fond i Sverige?
– Det är bara att titta på de skattediskussioner och processer som pågår i Sverige. De skapar en osäkerhet som sådan.
Den senaste tidens turbulens kring private equity-bolag fick Conni Jonsson att inleda pressmötet med att förklara att det finns bra och dåliga aktörer på marknaden. Branschen har funnits länge och marknaden har vuxit.
– Oavsett vilken industri man talar om, oavsett vilken typ av reglering man har finns det bra och dåliga exempel och bra och dåliga sätt att driva en affärsverksamhet. Så är det i vår bransch också.
Han poängterar att det går att finna bra och dåliga bolag i alla branscher men nämnde inga aktörer vid namn.
När branschen växer ändras förutsättningarna. Nu ställs det krav som tidigare inte ställs tidigare. Det handlar om krav på bland annat transperans och regleringar, enligt EQT-chefen.
Conni Jonsson förklarar att EQT tänker på portföljbolagen i termer som vad nästa ägare kan göra med bolaget.
– Får vi ett bra värde när vi säljer bolaget är vår avkastning mycket bättre. Vi vill inte mjölka bolaget på alla gotterier medan vi äger det. Vi har ett bra rykte som ägare och säljare av bolag.
På den stora vita skärmen presenterades EQT:s samtliga 31 partners från nio länder. En tredjedel sitter i Sverige.
En del av kritiken mot private equity-bolagen beror på de speciall fonstruktuerna och arvodesmodellen som gör att dess ägare tjänar stora pengar. Conni Jonsson vill dock visa en annan sida av myntet.
– Allas våra förmögenheter, våra nettotillgångar är i huvudsak investerade i EQT. Det här är inte rika personer som har slott, gårdar och herresäten.
Han förklarade att ägarna jobbar med bolagen, utvecklar dessa och investerar i dem.
– För att vi ska attrahera kapital från investerarna så vill de känna att vi delar deras framgång eller fiasko som investerare. Vi stoppar in egna pengar parallellt med dem.
EQT grundare och partners måste som grupp investera omkring 1 miljard kronor i en ny fond för att investerarna ska gå in med pengar. Investerarna ska sedan ha tillbaka sina pengar först samt sin avkastning.
– Sen säger folk att detta ska vara lön. Den modellen har vi jobbat med i 25 år och tycker att det är en bra modell.
Conni Jonsson menar att mer än hälften av EQT:s partner har mera lån än tillgångar för att ha råd att investera i fonderna.
– Jag var i samma situation i mer än tio år. Det tog mig mer än tio år att ha mer tillgångar än lån. Det är den risken som vi som individer tar på oss. Annars får vi inte in pengar till fonderna, säger han.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.