Ordkriget mellan kinesiska och amerikanska ledare trappas upp. USA kräver att Kina ökar värdet på sin valuta för att utjämna obalanser i världshandeln.
"Vi orsakar inte era handelsunderskott"
Mest läst i kategorin
Intrigerna mellan USA och Kina trappas upp. USA kräver att Kina låter dess valuta, yuanen, stärkas. Kinas svarar att det inte kommer att ske då det skulle skapa social oro.
– Vi kan inte föreställa oss hur många kinesiska fabriker som skulle gå i konkurs och hur många kinesiska arbetare som skulle förlora sina jobb, sade Kinas premiärminister Wen Jiabao på onsdagen, under ett besök i New York.
Uttalandet kom efter att Kina ombetts att stärka sin valuta med 20 till 40 procent.
– Att be om en 40-procentig appreciering på kort skt är något som bara någon som inte är kunnig i nationalekonomi skulle göra. Det är inte rimligt att det skulle kunna ske snabbt”, säger Glenn Maguire på Societe Generale i Hong Kong till Bloomberg.
Kinas valuta är inte helt fast, utan den brukar sägas vara ”smutsigt flytande” (dirty floating). Sedan den 19 juni, när den kinesiska centralbanken lovade en mer flytande växelkurs, har yuanen också stärkts två procent mot dollarn.
Men de flesta bedömare anser alltså att den kinesiska valutan är mer undervärderad än så. Kinas valuta hålls undervärderad genom att centralbanken köper upp dollar och annan utländsk valuta på marknaden. På så sätt hålls växelkursen konstlat hög.
Den kinesiska centralbanken använder i sin tur den utländska valutareserven för att köpa finansiella tillgångar, i syfte att få avkastning. Det är av denna anledning som kineserna är så stora innehavare av amerikanska statspapper.
USA:s statsskuld finansieras alltså till stora delar tack vare den kinesiska penningpolitiken.
Samtidigt anklagas Kinas penningpolitik för att orsaka amerikanska handelsunderskott. Barack Obama sade i måndags att Kinas valutaregim ger en fördel för Kina i världshandeln.
Men Kinas premiärminister anser att det är USA:s investerings– och sparkultur, snarare än den kinesiska valutakursen, som ligger bakom landets stora handelsunderskott.
Enligt Wen Jiabao fokuserar Kina på arbetskraftsintensiv tillverkning medan USA sedan länge slutat producera sådana produkter.
– Skulle USA sluta importera dessa varor från Kina skulle de behöva importera dem från något annat land, sade han på onsdagen, skriver Bloomberg.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.