Realtid

Vad vill Cristina Stenbeck?

administrator
administrator
Uppdaterad: 18 feb. 2009Publicerad: 18 feb. 2009

Det är dags att ställa frågan om vilka tankar huvudägaren Cristina Stenbeck egentligen har kring maktbolagets framtida utveckling.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kinneviks bokslut innehöll ingen dramatik och något annat var inte heller att vänta.

Kinnevik har alltid varit tydligt med att bolagets syfte är att ”bereda vinst åt sina aktieägare”. Det har man periodvis lyckats mycket bra med. Däremot är det senaste årets utveckling inte särskilt lysande.

Teckna dig för att få Anders Haskels aktieanalys på e-mail varje vecka genom att klicka på länken här.

Omständigheterna var visserligen extremt ogynnsamma under 2008, men det döljer ändå inte det faktum att värdet på Kinneviks portföljbolag utvecklats klart sämre än Stockholmsbörsen totalt.

Portföljen har dessutom fått en stor slagsida åt de båda telekomoperatörerna Millicom och Tele2. Faktum är att utvecklingen för dessa båda aktier är i princip helt avgörande för hur Kinnevikaktien kommer att gå på börsen.

En intressant och viktig fråga är om huvudägaren är nöjd med bolaget som det ser ut eller om det i likhet med på hennes pappas tid finns idéer om en större omstöpning av verksamheten.

Som Kinnevik ser ut i dag kan man se bolaget som en emerging markets-aktie. Millicom har helt fokus på tillväxtmarknader och verksamheten i Ryssland har blivit en allt viktigare komponent i Tele2 i takt med att bolaget dragit ner på sitt engagemang i Västeuropa.

Även bland Kinneviks mindre innehav finns en stor slagsida mot tillväxtmarknader, inte minst länder som tidigare tillhört Sovjetunionen.

ANNONS

Inriktningen på tillväxtmarknader innebär såväl risker som möjligheter.

Däremot kan Kinnevikaktiens höga rabatt på ungefär 30 procent definitivt ses som ett problem. Det är något som bör hanteras och rabatten ursäktas inte av att det är ett öde som bolaget delar med flera av de andra investmentbolagen på börsen.

Bland frågetecknen finns också vad Kinnevik vill göra med skogsföretaget Korsnäs. Från att under lång tid ha varit en viktig tillgång som med sitt positiva kassaflöde finansierat Kinneviks investeringar på nya områden har det numera förlustbringande Korsnäs blivit en belastning.

Korsnäs fyller inte längre någon funktion inom Kinnevik och det enda raka borde vara att planera för en försäljning av det i och för sig välskötta skogsindustriföretaget.

Så fort en ljusning kan skönjas i konjunkturmörkret bör en försäljning vara lämpligt steg för att ”bereda vinst åt sina aktieägare”.

H&M i utmärkt position

Hennes&Mauritz inledde börsveckan med ett kurslyft efter att bolaget presenterat fina försäljningssiffror för januari.

Överhuvudtaget är H&M:s aktieägare värda ett grattis.

ANNONS

Alla kanske inte är så nöjda med att äga en aktie som står på samma nivå som för ett år sedan, men då ska man ha klart för sig att Stockholmsbörsens index under samma period tappat en tredjedel av sitt värde.

Under förra veckan gjorde H&M:s styrelse dessutom slut på spekulationerna vem som ska bli företagets nästa VD. Inte helt oväntat gick erbjudandet till Karl-Johan Persson, sonson till Erling som grundade företaget på 40-talet.

Utnämningen präglas såväl av tradition som nytänkande. Ingen har mer H&M i generna än Karl-Johan. Samtidigt representerar han en ungdomlig fräschhet som säkert kan bidra till att flytta fram företagets position ytterligare.

H&M är ett företag som inte tar några onödiga risker eller lämnar något åt slumpen.

Helt klart är att H&M befinner sig i ett mycket intressant läge och har alla förutsättningar för att förbättra sin relativa styrkeposition under den pågående världsrecessionen. Företagets varumärke är välkänt och bolaget har mycket starka finanser. H&M befinner sig inte i de mest konjunkturkänsliga segmenten.

Recessionen innebär dessutom att det blir lättare att komma åt attraktiva lokaler till bra villkor. Det är lättare att rekrytera rätt personal och det blir billigare att annonsera. Med sitt långsiktiga tänkande har företaget därför ett gyllene tillfälle att dels bygga vidare på sitt gamla beprövade koncept, dels lansera nya koncept under de närmsta åren.

Jag bedömer att bolaget kommer att växa med cirka 5 procent per år även i ett läge där den underliggande ekonomin backar. Vinsten kan komma att stå stilla under något år, men tar därefter fart på nytt.

Bolaget har en hög direktavkastning runt 4,5 procent och det finns ingen risk för sänkt utdelning. Med en värdering på 18 gånger vinsten är aktien i ett kortsiktigt perspektiv i dyraste laget.

ANNONS

Ändå tycker jag att H&M är en aktie som ska ligga som ett basinnehav i de flesta portföljer. Därmed också sagt att eventuella kursrekyler skapar utmärkta köplägen.

Långsiktig misskötsel av Brio

Brio är ett typexempel på hur långsiktig misskötsel kan förstöra ett från början fint företag. Vanvården har pågått under lång tid och bland annat behöll den tidigare ägarfamiljen Ivarsson tillverkning alldeles för länge på ursprungsorten Osby.

Företagets produktutveckling har också varit eftersatt, vilket gjort det svårt för bolaget att hänga med på nya trender. På senare tid har dessutom lågkonjunkturen förvärrat bolagets situation ytterligare.

Gårdagens bokslut visar att bolaget går en säker väg mot konkurs om det inte vore för att huvudägaren Proventus med stor säkerhet kommer att genomföra en räddningsaktion.

Enligt bokslutet är kassan i stort sett tom och kapitalbehovet uppgår till minst 300 miljoner kronor, vilket är betydligt mer än vad bolaget under senare tid värderats till på börsen. Förstärkningen ska ske genom en emission av aktier och att bolaget förses med nya lån.

Proventus som ägs av finansmannen Robert Weil kunde visserligen inte igår lova att man ställer upp med mer kapital, men efter de insatser som Proventus hittills gjort i företaget vore det konstigt om man inte ger Brio en sista chans.

Helt klart är att den som sätter in nya pengar i ett företag som befinner sig i det skick som Brio gör ska ha bra betalt för sitt risktagande. I den mån bolagets mindre aktieägare erbjuds att vara med på en nyemission gäller det att tänka till både en och två gånger innan goda pengar kastas efter dåliga.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]