Realtid

Utlandssektorn ökar mest på svensk marknadsplats

Camilla Jonsson
Uppdaterad: 03 sep. 2020Publicerad: 03 sep. 2020

Utlandssektorn var den sektor som ökade sin ägarandel mest på svensk marknadsplats under första halvåret.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under det första halvåret 2020 minskade aktieförmögenheten av aktier noterade på svensk marknadsplats med 365 miljarder kronor. Det visar statistik från SCB.

Under samma period sjönk börsen enligt OMX Affärsvärldens generalindex med 4,9 procent. Det sammanlagda värdet av noterade aktier på svensk marknadsplats, inklusive dessa bolags onoterade serier, föll med 4,4 procent och den totala aktieförmögenheten uppgick till 7 868 miljarder vid utgången av juni i år. 

Antalet börsnoterade bolag på svensk marknadsplats uppgick till 889 stycken i slutet av juni vilket var samma antal som vid utgången av 2019.

Under det första halvåret har icke-finansiella bolag minskat sin ägarandel med 1 procentenhet på svensk marknadsplats, efter att ha ökat sin andel under de senaste 18 månaderna.

De sektorer som ökade sina marknadsandelar under det första halvåret 2020 var sociala trygghetsfonder, hushåll och utlandet. Utlandssektorn, som var den sektor som ökade sin ägarandel mest, ökade med 0,8 procentenheter. Utlandssektorn var fortsatt den största ägarsektorn följt av sektorn finansiella bolag. De ägde 40 respektive 29 procent av aktierna noterade på svensk marknadsplats.

Inom utlandssektorn var det, i enlighet med tidigare perioder, stora skillnader mellan länders aktieägande på svensk marknadsplats. De tre största ägarländerna inom utlandssektorn var USA, Storbritannien och Luxemburg. USA var vid utgången av juni i år fortfarande det största ägarlandet och ägde 34 procent av utlandssektorns andel. Det motsvarade 13 procent av den totala aktieförmögenheten på svensk marknadsplats. Storbritannien ägde vid utgången av perioden 21 procent, och det tredje största landet inom utlandssektorn var Luxemburg, som ägde 11 procent av ägandet i utlandssektorn.

Hushållssektorns innehav i aktier på svenska marknadsplatser uppgick till 956 miljarder kronor vid utgången av första halvåret 2020, vilket innebar en minskning med 18 miljarder under halvåret.

Antal ägare av noterade svenska aktier bland svenska hushåll ökade med 3 procent. Även andelen aktieägare av totalbefolkningen har också ökat under det första halvåret i år med 0,3 procentenheter, vilket är första gången sedan mitten av 2016. Det innebar att minst 10,7 procent av den svenska befolkningen ägde minst en svensknoterad aktie. Andelen aktieägare ökade främst i ålderskategorin 25-44 år, men sett ur ett längre perspektiv har andelen stadigt sjunkit. För 20 år sedan ägde drygt en femtedel av befolkningen noterade aktier.

ANNONS

Sedan utgången av 2018 har den genomsnittliga aktieportföljen för samtliga inkomstgrupper ökat i värde. Inkomstgruppen med högst inkomst, 1 miljon kronor eller mer, har sedan slutet av 2018 ökat sin genomsnittliga portfölj med 34 procent. Det har medfört att deras andel av aktier noterade på svensk marknadsplats har ökat med 3 procentenheter i jämförelse med utgången av 2018. Vid utgången av juni i år uppgick marknadsandelen för aktieägare, som har en inkomst på minst 1 miljon kronor inom hushållssektorn, till 58,1 procent. För de övriga inkomstgrupperna har den motsvarande sammanlagda utvecklingen av portföljen varit 10 procent. Andelen för dessa inkomstgrupper har därmed minskat eller förblivit oförändrad.

På Large Cap ägde kvinnor en tredjedel och män två tredjedelar av hushållssektorns andel, vilket till stor del speglade ägandet mellan könen i stort. Den marknadsplats där skillnaden var störst mellan könen var NGM Main Regulated Market. Där ägde män nästan nio tiondelar och kvinnor drygt en tiondel av hushållssektorns andel.

Vid utgången av juni i år hade hushållen en medianportfölj på 41 000 kronor, vilket var 2 000 kronor lägre än vid utgången av föregående år. Medianportföljen för kvinnor var 34 000 kronor, medan motsvarande för män var 47 000 kronor.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]