Realtid

Tysk bank tvångsförstatligas

Martin Lindgren
Uppdaterad: 06 okt. 2009Publicerad: 06 okt. 2009

Tyska banken Hypo Real Estate förstatligades genom ett stämmobeslut i München igår. Händelsen är den första i sitt slag sedan andra världskriget och orsakade tumult bland småspararna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

marknaden
Spela klippet
Realtid TV

Marknaden slutar lyssna på Trump: "Folk synar utspelen"

14 juni 2025

Hypo Real Estate (HRE) drabbades hårt av finanskrisen och fick statlig hjälp att klara sina åtaganden. Igår beslutades på en extra bolagsstämma i München att de sista icke statliga ägarna skulle bli av med sina aktier medelst tvångsinlösen, varpå företaget kommer att avnoteras från Frankfurtbörsen, rapporterar Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Anmäl dig till Realtid.ses nyhetsbrev Finans och Försäkring som skickas ut varje måndag.

Vid bolagsstämman röstade 94,73 procent – majoriteten av banken var redan inför stämman statligt ägd – för ”Squeeze-out”-aktionen, som det kallades. Tyska motsvarigheten till Aktiespararna var dock inte nådig i sin kritik och kallade det hela för ”kall expropriering”. Utanför stämman stod aktieägare och höll i protestskyltar, och stämmans ordförande fick stundtals avbryta mötet på grund av tumult.

– Det är en skandal att en demokratisk stat uppträder som en rövare, ropade en aktieägare under stämman. Andra nämnde ord som ”statligt godtycke”, ”konspiration”, ”stöld” och ”skam”, rapporterar FAZ.

HRE, som grundades 2003 som en avknoppning från Hypovereinsbank, var nära konkurs för ett år sedan och har sedan dess erhållit mer än 100 miljarder euro i kapitaltillskott och statliga garantier. Bankens fortlevnad ansågs central för det tyska finansiella systemet. I samband med räddningsaktionen hanterade advokatbyrån Vinge bankens tillgångar och fastigheter i de nordiska länderna, rapporterade Dagens Industri i juni i år.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS