Efter blandade framgångar lanserar Tundra fond nummer sex som inriktar sig på flera länder i Afrika.
Tundras fondexpansion fortsätter
Mest läst i kategorin
Den sjätte Afrikafonden heter Tundra Nigeria and Sub-Sahara och ska investera i bolag som är okända, otillgängliga eller icke transparenta för den stora massan fondförvaltare.
– Utgångspunkten för alla Tundra-fonder är vad vi själva skulle vilja investera i. De Afrikafonder som idag säljs i Sverige domineras av Sydafrika som ur ett aktiemarknadsperspektiv är en mycket utvecklad marknad. Den stora långsiktiga potentialen tror vi återfinns i länder såsom Nigeria, Kenya, Ghana, Botswana, Zambia, Namibia och vi tror många investerare delar vår syn, säger Mattias Martinsson förvaltningschef på Tundra.
Tundra Fonders grundare – Per Axman, Anders Böös, Johan Elmquist och Mattias Martinsson – äger tillsammans 74 procent av bolaget. Efter en nyemission i början av 2013 tillkom två nya aktieägare i fondbolaget: Alandia-bolagen samt Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag som äger vardera 9 procent av aktierna i fondbolaget. De två nya ägarna har även repressentanter i Tundras styrelse: ledamoten Leif Nordlund är vd för försäkringsaktiebolaget Alandia och ledamoten Göran Lindholm är vd för Ålands Ömsesidiga försäkringsbolag.
I Tundras årsredovisning för fjolåret står det att fondbolagets förvaltade volym växte från 14 miljoner kronor vid årets början till 389 miljoner kronor vid årets slut. ”Ett stort intresse för Tundra Pakistanfond mot bakgrund av god prisutveckling var den huvudsakliga anledningen.”
Nettoomsättningen uppgick till 5,9 miljoner kronor och fjolårets resultat landade på -1,3 miljoner kronor. Men med de nya ägarna står det att fondbolaget kommer att öka takten för sin expansion under året. Och så har det också blivit. Tundra kommer med fond nummer sex under loppet av 18 månader.
Bolagets inriktning på mer exotiska marknader märks exempelvis i Tundra Pakistanfond och gränsmarknadsfonden Tundra Frontier Opportunities, en högriskfond som placerar i noterade bolag i Vietnam, Nigera och Bangladesh. Hittills är resultatet varierat för Tundras fonder.
Den allra nyaste fonden har börjat bra. Tundra Frontier Opportunities steg 3 procent från starten den 2 april till månadens slut, jämfört med marknaden som sjönk 0,8 procent.
Tundras klarast lysande stjärna, Tundra Pakistanfond, har stigit med 32,1 procent sedan starten den 14 oktober 2011. Under samma period har det nationella jämförbara indexet stigit med 24,5 procent. Investeringar görs framförallt inom sektorerna energi, bank- och finans, dagligvaror och basindustri.
Men de två andra fonderna har inte gått lika bra.
Fonden Tundra Agri & Food, som exponeras mot företag som till övervägande del är verksamma inom matproduktion, mathantering, matförädling och matförsäljning, har haft en sämre utveckling. Denna fond har fallit 8,2 procent sedan starten den 3 februari 2012. Under samma period har jämförbart index (MSCI Wid net) stigit med 15,2 procent.
Tundra Rysslandsfond har fallit med 10,9 procent sedan start den 14 oktober 2011. Under samma period har jämförbart index stigit med 2,7 procent. Under de senaste 12 månaderna har fonden fallit med 22,6 procent versus index som backade 10,1 procent.
Tundra förändrade Ryssland-portföljen under mars månad då övervikten mot kraftsektorn behövdes minskas ner. Tundra sålde hela sitt innehav i EON Russia, knappt 5 procent av portföljen, samtidigt som positionen i kraftbolaget Rushydro halverades.
”Övervikten mot kraftsektorn har varit kostsam”, skrev Tundra som samtidigt köpte 5 procent i Gazprom.
”När det stod klart att ryska staten via sitt holdingbolag Rosneftegaz skulle köpa aktier för att nå en majoritetsägandepost och nyheter om ett eventuellt gasavtal med Kina nådde oss, bedömde vi det som alltför riskfyllt att inte längre äga Gazpromaktier alls även om utdelningen blir lägre än tidigare kommunicerat,” står det att läsa i månadsbrevet från mars.
Parrallellt med den nya Afrikafonden som Tundra nu lanserar kör bolaget samtidigt igång en kvantfond med inriktning Asien. Den kvantitativt förvaltade fonden, Tundra QuAsia, tar sikte mot traditionella tillväxtmarknader och med en kvantitativ investeringsprocess väljer en dator väljer vilka aktier som ska ägas och ingå i portföljen.
– I Asien finns det cirka 1.700 bolag att bevaka. Det är inte rimligt att Tundras förvaltare kan överblicka alla investeringsmöjligheter som finns. Därför har vi utvecklat en kvantitativ förvaltningsmodell där datorn väljer ut aktier i enlighet med Tundras kriterier. På detta sätt kan vi kontinuerligt och systematiskt följa och välja bland tusentals bolag, säger Mattias Martinsson i en kommentar.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.