Realtid

Tractions teckningsarvode blir sanktionsärende

administrator
administrator
Uppdaterad: 25 juni 2015Publicerad: 25 juni 2015

Aktiemarknadsnämnden slår fast att BE Group handlat i strid med god sed på värdepappersmarknaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

BE Groups storägare Traction förhandlade sig till ett arvode för det teckningsåtagande som lämnades inför den nyemission som nyss avslutats i BE Group.

Totalt delade Traction samt garanterna på 13 miljoner kronor i arvode. Traction tecknade sin andel i emissionen men garanterna behövde aldrig träda in då intresset var stort från övriga ägare. Bolaget tog totalt in 259,7 miljoner kronor.

Nu visar det sig att Stockholsmbörsen reagerat på teckningsarvodet till Traction. Att en huvudägare får ett arvode för en emissionsgaranti är tillåtet enligt regelverket men arvode för att teckna sin andel i en företrädesemission, med i övrigt samma villkor som för övriga ägare, gillar uppenbarligen inte börsen.

I slutet av maj vände sig ägaren Nasdaq till Aktiemarknadsnämnden med ett antal frågor: dels om BE Group och Traction agerat i strid mot god sed på aktiemarknaden då de kommmit överens om arvodet, dels om Tractions dispens från budplikt inte längre ska anses gälla.

Det framgår av ett uttalande från Aktiemarknadsnämnden på torsdagen.

Stockholmsbörsen har bland annat reagerat på att nämnden i sitt ursprungliga dispensbeslutet från april skrev att man utgick från att Tractions teckningsåtagande inte skulle ge någon rätt till vederlag. Detta sedan Traction på förhand nämnt att en ersättning skulle utgå.

Enligt Aktiemarknadsnämndens prövning av börsens frågor står det klart att BE Group agerat i strid med god sed på aktiemarknaden då man ingått en arvodesuppgörelse med största ägaren.

”Vad som i det nu aktuella fallet anförts av BE Group och i övrigt upplysts i ärendet ger enligt nämndens mening inte stöd för att bolaget utan att det stred mot god sed på aktiemarknaden kunde utge ersättning till Traction för dess teckningsåtagande”, skriver nämnden.

ANNONS

När det gäller Traction nöjer man sig med att ge en mer inlindad men tydlig kritik:

”Såvitt avser Tractions agerande kan det enligt nämndens mening anses diskutabelt att Traction, som har en nära relation till BE Group och var starkt engagerat i emissionsprocessen, betingade sig ersättning för sitt teckningsåtagande, inte minst i ljuset av nämndens påpekande i AMN 2015:08. Traction kan från synpunkten av god sed inte undgå kritik för sitt agerande.”

Både Traction och BE Group stödjer sig på ett nämndbeslut gällande Eniro som kom tidigare i år (2015:02). Där meddelades att det ytterst var Eniros styrelse som hade mandatet att komma överens om ett arvode till storägare för ett teckningsåtagande då det rörde sig om ”exceptionella omständigheter” och att arvodet var en förutsättning för att undvika en akut finansiell kris.

Traction skriver i sitt yttrande att situationen i BE Group var likartad och att det därmed ankom på styrelsen, precis som i Eniro-fallet, att bedöma vad som var bäst för bolaget och dess aktieägare.

”Naturligtvis så ska inte denna styrelsens rätt att avvika från huvudregeln användas lättvindigt. Ett bolag i kris och dess styrelses arbete under press förtjänar dock respekt och förståelse”, skriver Traction enligt nämndens beslut.

Bankerna krävde också att Traction gick in som stor part i emissionen, något som institutionerna med större innehav inte behövde göra. Därmed fick Traction pålagt sig ett större ansvar än övriga ägare. Både Traction och BE Group anser också att arvodet på 5 procent låg i underkant av praxis på marknaden.

Det framgår inte av beslutet hur Stockholmsbörsen kommer att driva ärendet vidare. Både BE Group och Traction kan som noterade bolag utsättas för sanktioner enligt börsens regelverk.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]